Hlavní obsah
2,9
(295)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Varianta pro všechny, komu se nechce „patlat“ s plněnými knedlíky! Tuhle verzi ovocných knedlíků – v našem případě noků – si zamilujete!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Noky
  • 300 g brambor
  • 260 g hrubé mouky
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 špetka soli
Rozvar
  • 5 ks meruněk
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 1 špetka skořice
K podávání
  • 1 hrst meduňky
  • 4 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Předem si uvařte ve slupce brambory a nechte je zcela zchladnout.

02.

Připravte si těsto na noky. V míse smíchejte uvařené, vychladlé, oloupané a najemno nastrouhané brambory, tvaroh, mouku, vejce, špetku soli a cukr.

03.

Ze vzniklého těsta tvořte kuličky. Vkládejte je do vařící vody a vařte, dokud nevyplavou na hladinu. Zkuste jednu rozkrojit a případně jim ještě pár minutek dejte... Noky mají tužší konzistenci.  

04.

Mezitím si připravte v jiném hrnci rozvar. Do cca 50 ml vody dejte vařit nakrájené meruňky s hnědým cukrem a špetkou skořice. Meruňky pustí tekutinu a rozvaří se. Směs ochutnejte a případně doslaďte.

05.

Na pánvi nasucho opražte plátky mandlí. Když začnou hnědnout, odstavte je.

06.

Do talíře nalijte meruňkový rozvar a na něj naklaďte uvařené noky. Porci posypte lístečky meduňky a opraženými mandlemi a podávejte.

Foto: Svatava Vašková

Nočky servírujte na horké ovocné omáčce a posypané meduňkou a opraženými mandlemiFoto: Svatava Vašková

Tak co, ovocné knedlíky, nebo noky s přelivem? Všechno, co o obou variantách potřebujete vědět, se dočtete v článku 5 triků, jak z ovocných knedlíků dostat ještě víc. Když se rozhodnete pro moučník bez náplně, vyzkoušejte tvarohové noky s borůvkami

Načítám