Článek
Receptů na domácí zobání je nespočet. Slyšeli jste ale o chipsech z bramborových slupek? Pokud ne, nebojte se je vyzkoušet.
Postup
01.
Středně velkou bramboru uvařte ve slupce (klidně i den předem) a nechte ji vychladnout (měla by vážit asi 100–120 gramů).
02.
Máslo nakrájejte na kostičky a nechte chvíli povolit ve velké míse. Bramboru oloupejte a najemno nastrouhejte k máslu. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení.
03.
K máslu a bramboře přidejte mouku a sůl a rychle vypracujte poddajné, soudržné a hladké těsto. Nemusíte ho příliš hníst, stačí, že se suroviny spojí. Když se těsto příliš lepí, přidejte ještě půl hrsti mouky, s jejím množstvím to ale nepřehánějte. Pracujte zlehka a rychle.
04.
Vypracované těsto vyklopte na vál posypaný trochou hladké mouky a rozválejte na obdélník vysoký asi půl centimetru. Rádýlkem nebo ostrým nožem nakrájejte na tyčinky. Těsto je jemné a lépe se vám bude pracovat s kratšími tyčinkami – moje mají 1,5 × 9 cm. Tyčinky přeneste pomocí nože na připravený plech.
05.
V misce prošlehejte vajíčko s kapkou vody a tyčinky potřete. Posypejte je podle chuti kmínem, sezamovým semínkem nebo mákem a špetkou soli. Tyčinkám nejvíc sluší hrubozrnná nebo vločková sůl, která pak v ústech pěkně křupe.
Tip: Vypěstujte si vlastní kmín! Je to dvouletá rostlina, takže si na něj chvíli počkáte, jinak je ale nenáročný a úroda obvykle bohatá. Domácí kmín nádherně provoní chléb i pečeně, uplatnění najde v bylinkové lékárničce a věřte, že jako dárek potěší každého gurmeta.
06.
Pečte v předehřáté troubě asi 15–18 minut, až se začne spodní část tyčinek zbarvovat dohněda. Vyjměte a nechte na plechu zchladnout, tyčinky ještě zpevní. V uzavřené krabici vydrží vláčné i pár dní.