Hlavní obsah
3,1
(325)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na těsto budete potřebovat jenom tři nejběžnější suroviny a příprava je tak rychlá a jednoduchá, že ji zvládnou i ti nejméně zkušení pekaři. Tyčinky z bramborového těsta se v ústech rozplývají a ochutit je můžete podlé své fantazie. Zvolíte klasiku sůl a kmín, nebo sáhnete po exotičtějším koření?

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 120 g másla
  • 1 ks brambor
  • 120 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
K dokončení
  • 40 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžičky hrubé soli
Článek

Receptů na domácí zobání je nespočet. Slyšeli jste ale o chipsech z bramborových slupek? Pokud ne, nebojte se je vyzkoušet.

Postup

01.

Středně velkou bramboru uvařte ve slupce (klidně i den předem) a nechte ji vychladnout (měla by vážit asi 100–120 gramů).

02.

Máslo nakrájejte na kostičky a nechte chvíli povolit ve velké míse. Bramboru oloupejte a najemno nastrouhejte k máslu. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení.

03.

K máslu a bramboře přidejte mouku a sůl a rychle vypracujte poddajné, soudržné a hladké těsto. Nemusíte ho příliš hníst, stačí, že se suroviny spojí. Když se těsto příliš lepí, přidejte ještě půl hrsti mouky, s jejím množstvím to ale nepřehánějte. Pracujte zlehka a rychle.

04.

Vypracované těsto vyklopte na vál posypaný trochou hladké mouky a rozválejte na obdélník vysoký asi půl centimetru. Rádýlkem nebo ostrým nožem nakrájejte na tyčinky. Těsto je jemné a lépe se vám bude pracovat s kratšími tyčinkami – moje mají 1,5 × 9 cm. Tyčinky přeneste pomocí nože na připravený plech.

05.

V misce prošlehejte vajíčko s kapkou vody a tyčinky potřete. Posypejte je podle chuti kmínem, sezamovým semínkem nebo mákem a špetkou soli. Tyčinkám nejvíc sluší hrubozrnná nebo vločková sůl, která pak v ústech pěkně křupe.

Tip: Vypěstujte si vlastní kmín! Je to dvouletá rostlina, takže si na něj chvíli počkáte, jinak je ale nenáročný a úroda obvykle bohatá. Domácí kmín nádherně provoní chléb i pečeně, uplatnění najde v bylinkové lékárničce a věřte, že jako dárek potěší každého gurmeta.

06.

Pečte v předehřáté troubě asi 15–18 minut, až se začne spodní část tyčinek zbarvovat dohněda. Vyjměte a nechte na plechu zchladnout, tyčinky ještě zpevní. V uzavřené krabici vydrží vláčné i pár dní.

Energetická hodnota celkem - 1 plech
Energie6 799,2 kJ
Bílkoviny28,46 g
Tuky105,2 g
Sacharidy140,66 g
Sůl16,04 g
SAFA51,12 g
Vláknina7,23 g
Cukry4,32 g

Načítám