Článek
Postup
01.
Den předem pořádně omyjte kartáčkem brambory (ideálně typu C) a uvařte je ve slupce doměkka. Nebo je dejte vařit ráno: budou měkké, než odejdete do práce, přes den vychladnou a večeře pak bude na stole opravdu za chviličku.
02.
Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody. Studené uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce a špetku soli a zpracujte soudržné těsto. Navlhčenýma rukama tvarujte jednotlivé šulánky a skládejte je na připravený tác.
LEVNÁ JÍDLA Z VAŘENÝCH BRAMBOR
03.
Až bude voda v hrnci vřít, přidejte k ní špetku soli a vložte do ní všechny šulánky najednou. Vařečkou je jemně odlepte ode dna a vařte, až vyplavou na hladinu. Uvařené šulánky vylovte cedníkem, nechte pořádně okapat a ihned podávejte.
Tip: Právě uvařené šulánky jsou opravdu jemné a při cezení z výšky se rády lámou, proto je vylovte z vody šetrně cedníkem nebo děrovanou naběračkou. Na vzduchu za chviličku zpevní.
SKVĚLÁ SLADKÁ JÍDLA A TEPLÉ DEZERTY
04.
Na talíři je polijte rozpuštěným máslem a bohatě posypejte mletým mákem a moučkovým cukrem. Přidat můžete i lžičku povidel rozmíchaných ve troše horké vody. Jak poznáte pančovaný mák?
Bramborové těsto můžete připravit na tisíc způsobů: zkuste třeba bramborové pirohy plněné mletým masem, sladké ovocné knedlíky z bramborového těsta nebo nepřekonatelné bramborové knedlíky plněné trhaným hovězím.