Článek
Postup
01.
Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kousky, zalijte vodou a neosolené uvařte doměkka – ale nerozvařte je!
02.
Když jsou brambory měkké, slijte asi něco přes polovinu vody a zatím ji uschovejte. Horké brambory posypejte solí, krupicí a moukou a k bramborám to přimáčkněte dlaní. Pak vezměte vařečku a obráceným koncem do brambor udělejte asi pět děr.
03.
Slitou vodu nalijte zpátky na brambory s moukou a na nízkém stupni (dřív se dávalo jen na kraj plotny) ještě asi 10 až 12 minut provařte. Hotové těsto je tuhé, ale ne mazlavé, slovy autorky kuchařky: „Nezkušená hospodyňka myslí, že když dá do převařených bramborů více mouky, že budou škubánky také tuhé, a zatím takovéto škubánky se lépe hodí pro knihaře na lep než za pokrm na stůl. Lépe jest, když se dá více bramborů a méně vařené.“
04.
Případnou zbytnou tekutinu slijte a ještě nechte odpařit. Hotovou hmotu důkladně rozšťouchejte, aby v ní nezůstaly hrudky, a lžící odkrajujte hromádky škubánků, nebo v dlaních udělejte válečky.
05.
Škubánky podávejte sypané mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Někdo má rád také s nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo skořicovým cukrem. Můžete je udělat i naslano se slaninou či sýrem.
Mák Češi milují. Mrkněte, jak to chutná, když se s mákem udělají těstovinové šibřinky. Anebo vyzkoušíte vynikající vrstvený makový koláč katlama?