Hlavní obsah
3,1
(41)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Bramborové krokety určitě znáte jako kuličky, které koupíte v obchodě a doma je stačí hodit do fritézy. Pojďte si ale připravit něco lepšího – výtečné domácí krokety. Použít na ně můžete klidně zbylou bramborovou kaši od oběda.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Krokety
  • 3 ks brambor
  • 4 ks vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek strouhanky
  • 5 g soli a pepře
  • 1 dl oleje
Majonéza
  • 6 lžic majonézy
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 g soli a pepře
  • 2 stonky řapíkatého celeru
Článek

Postup

01.

Oškrábané brambory nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím uvařte dvě vejce natvrdo. Uvařené a slité brambory rozšťouchejte na kaši. Přidejte žloutek, hladkou mouku a podle chuti osolte a opepřete (můžete dát i špetku muškátového květu). Uvařená vejce nakrájejte na malé kousky. 

02.

Na dlaň si rozmáčkněte trochu bramborové hmoty, doprostřed dejte pár kousků vajíčka a zabalte podobně jako třeba buchtu. Takto pokračujte, až jsou všechny krokety hotové. Zbylé vejce rozšlehejte v hlubokém talíři, do jiného talíře nasypte strouhanku. V hluboké pánvi rozehřejte asi 2cm vrstvu oleje. Připravené krokety obalte v rozšlehaném vajíčku, následně ve strouhance a pak ve středně rozpáleném oleji smažte z obou stran dozlatova. Poté je vyndejte a nechte od oleje okapat na mřížce nebo na papírové utěrce.

03.

Mezitím si můžete připravit lehce zauzenou majonézu. Obyčejnou majonézu smíchejte s trochou uzené papriky nebo aspoň uzené soli. Dochuťte solí, pepřem a troškou citronové šťávy. Pro svěžest vmíchejte i jemně nasekanou mladou nať z řapíkatého celeru.

Tip

Krokety můžete také naplnit třeba kouskem mletého masa nebo zelenou olivou. Co vy na to?

Načítám