Článek
Postup
01.
Oškrábané brambory nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím uvařte dvě vejce natvrdo. Uvařené a slité brambory rozšťouchejte na kaši. Přidejte žloutek, hladkou mouku a podle chuti osolte a opepřete (můžete dát i špetku muškátového květu). Uvařená vejce nakrájejte na malé kousky.
02.
Na dlaň si rozmáčkněte trochu bramborové hmoty, doprostřed dejte pár kousků vajíčka a zabalte podobně jako třeba buchtu. Takto pokračujte, až jsou všechny krokety hotové. Zbylé vejce rozšlehejte v hlubokém talíři, do jiného talíře nasypte strouhanku. V hluboké pánvi rozehřejte asi 2cm vrstvu oleje. Připravené krokety obalte v rozšlehaném vajíčku, následně ve strouhance a pak ve středně rozpáleném oleji smažte z obou stran dozlatova. Poté je vyndejte a nechte od oleje okapat na mřížce nebo na papírové utěrce.
03.
Mezitím si můžete připravit lehce zauzenou majonézu. Obyčejnou majonézu smíchejte s trochou uzené papriky nebo aspoň uzené soli. Dochuťte solí, pepřem a troškou citronové šťávy. Pro svěžest vmíchejte i jemně nasekanou mladou nať z řapíkatého celeru.
Tip
Krokety můžete také naplnit třeba kouskem mletého masa nebo zelenou olivou. Co vy na to?