Hlavní obsah
3,3
(166)

Dopřejte si o víkendu oblíbenou českou klasiku, plněné knedlíky s uzeným a se zelím. A pořádně vychlazené pivo k tomu!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Knedlíky
  • 750 g brambor
  • 100 g krupičky
  • 1 lžička soli
  • 1 ks vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 400 g uzeného masa
Zelí
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 pytlík červeného kysaného zelí
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka kmínu
K podávání
  • 2 ks cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Začněte cibulkou na ozdobu: na lžíci sádla pomalu dozlatova opečte dvě cibule pokrájené na půlkolečka. Ke konci osolte.

02.

V jiném hrnci si připravte zelí. Na lžíci sádla nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, osolte, přidejte kmín dle chuti a vysypte sáček či dva scezeného kysaného zelí. Pod pokličkou asi 15 minut poduste.

03.

Přichází na řadu těsto. Studené oloupané brambory (proto je nejlepší je ve slupce uvařit už den předem) nastrouhejte, přidejte vejce, lžičku soli, krupičku a mouku a rukama pořádně propracujte na hladké těsto. Kdyby se moc lepilo, přidejte mouku.

04.

Z těsta pak ihned tvořte knedlíky, jinak by se vám začalo roztékat. Uválejte z něj štangli a krájejte kousky velké asi jako meruňka. Z kuliček udělejte placičky a na pomoučené ploše dejte na každou lžíci pokrájeného uzeného. Zabalte jako ve videu a pořádně uhlaďte, aby odešel vzduch.

05.

Knedlíky vařte v osolené vroucí vodě asi 15 minut. Podávejte se zelím a zlatavou cibulkou.

Tip: Někdo má opečenou cibulku raději v náplni, pro tento způsob ji pokrájejte nadrobno a spolu s kostičkami uzeného dozlatova orestujte a po vychladnutí touto směsí knedlíky plňte.

Které z českých klasik máte nejraději? Svíčkovou s karlovarským knedlíkem, koprovou omáčku nebo snad znojemskou?

Související témata:

Načítám