Hlavní obsah
2,9
(326)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Snad nejvděčnější způsob, jak zužitkovat zbylé vařené brambory, jsou všelijaké placičky. Neomezujte se ale jen na klasiku s vajíčkem a sýrem a zkuste i pikantnější indickou verzi: s červeným zelím, cibulkou a kari kořením. Jsou skvělé i za studena!

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks brambor
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička soli
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 3 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Větší vařené brambory rozdrobte do mísy, přidejte najemno pokrájené zelí (můžete ho i nastrouhat, ale pustí trochu šťávy), prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, kari, chilli dle chuti, malou lžičku soli a najemno pokrájenou jarní cibulku.

02.

Vše rukama propracujte na těsto, ze kterého tvořte malé placičky. Klaďte je na pečicí papír a nechte v lednici minimálně hodinu (ale klidně i do druhého dne) odležet. Hezky se prolnou chutě a placky budou lépe držet.

03.

Placičky smažte v dostatečném množství oleje nebo sádla z obou stran dozlatova (bramboráky 3x jinak). Když je před smažením obalíte ve vajíčku nebo ve strouhance, budou lépe držet tvar.

04.

Podávejte jen tak nebo jako přílohu, teplé i studené.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jak zpracováváte zbytky brambor vy, máte nějaký oblíbený recept? Další tipy najdete v článku Jak využít vařené brambory: 3 recepty ze zbytků.

Načítám