Hlavní obsah
3,8
(24)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Bramborová hmota na džadky, jídlo rozšířené hlavně na východě Slovenska, je v podstatě stejná jako na české škubánky. Od škubánků se liší tvarem, ale hlavně závěrečným dochucením – kombinace ovčí brynzy a slaniny je prostě skvělá.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 500 g brambor
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 80 g slaniny
  • 4 lžíce ovčí brynzy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Oloupané brambory nakrájejte na kostičky, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Z uvařených brambor slijte vodu tak, aby v hrnci část zůstala, hladina by měla dosahovat přibližně do poloviny výšky brambor.

02.

Brambory ve vodě rozšťouchejte nahrubo, vsypejte k nim oba druhy mouky a pomocí šťouchadla zpracujte na hladkou kaši. Přikryjte pokličkou a nechte 15–20 minut odstát (ideálně na vypnuté, ale ještě horké plotně).

03.

Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a na středně silném ohni ji opečte dozlatova, promíchejte brynzu ze zakysanou smetanou a pažitku nakrájejte nadrobno.

Tip: Místo slaniny (nejstylovější bude oravská) můžete škvarečky připravit i z levnějšího špeku, budou stejně chutné.

04.

Bramborovou hmotu ještě důkladně propracujte vařečkou tak, aby se nelepila na stěny hrnce. Lehce si naolejujte ruce, z hmoty odebírejte lžící kousky velké asi jako vlašský ořech, tvarujte kuličky a klaďte je rovnou na talíře.

05.

Na připravené džadky přidejte kopeček připravené brynzy, lžíci opečené slaniny, jídlo posypejte pažitkou a ihned podávejte.

Naši předkové byli vynalézaví, dokázali improvizovat a v kuchyni vykouzlit z levných a dostupných surovin skvělá jídla. Recepty na chlupaté knedlíky, uhlířinu nebo třeba házedlo přes bidlo jsou toho důkazem.

Související témata:

Načítám