Článek
Postup
01.
Oloupané brambory nakrájejte na kostičky, zalijte vodou, osolte a uvařte doměkka. Z uvařených brambor slijte vodu tak, aby v hrnci část zůstala, hladina by měla dosahovat přibližně do poloviny výšky brambor.
02.
Brambory ve vodě rozšťouchejte nahrubo, vsypejte k nim oba druhy mouky a pomocí šťouchadla zpracujte na hladkou kaši. Přikryjte pokličkou a nechte 15–20 minut odstát (ideálně na vypnuté, ale ještě horké plotně).
03.
Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a na středně silném ohni ji opečte dozlatova, promíchejte brynzu ze zakysanou smetanou a pažitku nakrájejte nadrobno.
Tip: Místo slaniny (nejstylovější bude oravská) můžete škvarečky připravit i z levnějšího špeku, budou stejně chutné.
04.
Bramborovou hmotu ještě důkladně propracujte vařečkou tak, aby se nelepila na stěny hrnce. Lehce si naolejujte ruce, z hmoty odebírejte lžící kousky velké asi jako vlašský ořech, tvarujte kuličky a klaďte je rovnou na talíře.
05.
Na připravené džadky přidejte kopeček připravené brynzy, lžíci opečené slaniny, jídlo posypejte pažitkou a ihned podávejte.
Naši předkové byli vynalézaví, dokázali improvizovat a v kuchyni vykouzlit z levných a dostupných surovin skvělá jídla. Recepty na chlupaté knedlíky, uhlířinu nebo třeba házedlo přes bidlo jsou toho důkazem.