Článek
Postup
01.
Kýtu z mléčného selátka osolte ze všech stran a zabalte do alobalu. Na uhlíky v ohništi dejte tenkou vrstvu popela a vložte zabalené selátko. Nahoru umístěte několik žhavých uhlíků, aby se kýta pekla z obou stran. Asi po hodině a půl můžete kýtu rozbalit. Přiložte do ohně a kůži dopečte na ohni dokřupava a dozlatova.
02.
Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky a pomalu vařte v panenském slunečnicovém oleji se lžičkou soli doměkka.
03.
V misce se stejným objemem jako má pánev rozšlehejte vejce.
04.
Z měkkých brambor slijte olej, který uschovejte k dalšímu vaření, a ještě horké brambory promíchejte v misce s vejci a nechte krátce odpočinout.
05.
Směs brambor a vajec opatrně vlijte do rozpálené pánve a nechte opéct ze spodní strany (asi 3 minuty podle intenzity ohně). Obsah pánve vyklopte na talíř nebo prkénko, otočte a neupečenou stranou dolů nechte omeletu sklouznout zpět do pánve. Dopečte z druhé strany a hotovou omeletu vyklopte na talíř.
06.
Omeletu můžete podávat ještě horkou a uvnitř vláčnou, nebo ji dopéct, nechat vychladnout a podávat zastudena nakrájenou na malé porce jako drobné pohoštění.
Chcete poznat Martina Hromase v akci? Podívejte se na pořad Ze dvora na Stream.cz.
Jestli máte rádi vaječná jídla, zkuste taky výtečnou sladkou omeletu pro ty, kdo drží dietu nebo omeletu s paprikami. A všechny, kdo jedí zdravě, by mohla bavit omelat bez smažení. Dobrou chuť!