Článek
Postup
01.
Oloupané a rozčtvrcené brambory vařte v osolené vodě s bobkovým listem asi 15 minut doměkka.
02.
Mezitím v malém kastrůlku rozpusťte dvě lžíce másla a vmíchejte do něj najemno nasekaný česnek (s tím klidně přitvrďte) a rozmarýn. Sušeného stačí lžička, čerstvého dejte spíše lžíci. Koření v másle louhujte, dokud se neuvaří brambory.
03.
Scezené brambory rozšťouchejte nebo rozmixujte (kaše bude hladší, ale lepivější) s trochou soli a smetanou. Vmíchejte bylinkové máslo, opravdu pořádnou dávku čerstvě mletého pepře a většinu sýra. Dala jsem zlatou nivu, ale výborná bude i gorgonzola nebo rokfór.
04.
Podle potřeby dochuťte nebo zřeďte, posypejte zbývajícím sýrem a pokapejte poslední lžící másla. Kaši můžete na chvíli dohřát v troubě, aby se sýr a máslo rozpustily.
05.
Podávejte jen tak nebo jako luxusní bramborovou přílohu, třeba k trhanému vepřovému nebo jehněčí pečeni.
Tip: K úplné dokonalosti brambory přivedete (a zároveň jim dodáte sílu samostatného pokrmu), když k nim přidáte dozlatova opečenou červenou cibulku a s trochou vývaru či mléka rozmixované vařené bílé máslové fazole – jídlo tak získá trochu proteinů.
Třebaže ji zvládnete i z raných brambor, na kaši se více hodí pozdní. Nové brambory raději použijte, až budete dělat salát niçoise nebo indické brambory s rajčaty. Anebo si je upečte jako legendární kanárské brambůrky papas arrugadas.