Hlavní obsah
3,0
(416)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jsou rychlé, voňavé a křupavé... Jsou prostě neodolatelné! Možná už správně tušíte, že mluvíme o oblíbené české klasice: bramborácích. Stejně jako mají bezpočet regionálních názvů, tak mají i bezpočet variant – a jednu tu pro vás máme právě teď.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 g brambor
  • 1 ks cibule
  • 2 ks vejce
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 5 utřených stroužků česneku
  • 300 g uzených žeber
  • 3 hrsti strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce sádla
Článek

Postup

01.

Těsto určitě notoricky znáte, kouzlo dokonale křupavých bramboráků je ale někde jinde: v správném smažení. Vezměme to však hezky popořádku. Oškrábané brambory nastrouhejte najemno a nechte chvíli odležet, aby pustily vodu. Všechnu ji pak slijte a brambory i trochu vymačkejte.

02.

 Přidejte všechny ingredience včetně jemně nasekané cibule a pokrájeného uzeného masa. Promíchejte, podle potřeby můžete přidat trochu strouhanky – záleží, jak moc mokré brambory jsou a jak moc jste je vymačkali. Soli dejte dostatek, brambory jí snesou poměrně dost, ale pozor na slanost uzeného masa.

03.

Teď přijde ono důležité smažení! Nejlepší je klasická pánev. Na sádle prostě zdravě smažit nejde, takže teflonky a keramické pánve s nepřilnavou úpravou nechte klidně odpočinout. Dejte pánev na plotnu, na středním plamenu ji asi dvě minuty rozehřívejte a pak teprve dejte sádlo. Rozpalte, poté lžící naneste těsto a rozprostřete ho do požadované velikosti. Správně křupavý bramborák lehce probublává na okraji. Otočte, a až bude bramborák dokřupava opečený, vyndejte z pánve.

Milujete křupavá jídla z brambor? Ohromí vás fantastická bramboráková pizza nebo bramborákový trhanec se sýrem a slaninou.

Související témata:

Načítám