Článek
Že bramboráky nemusí mít jen podobu tukem nasáklých placek, po kterých je třeba po zbytek dne větrat, si ukážeme hned na třech jejich variantách. Upečte je spolu se zelím a uzeným v troubě, opečte v podobě celerových placiček či naplňte tvarůžky a zapečte jako jednotlivé koláčky. Uvidíte, že i zdravější variace mají něco do sebe!
Bramboráky se zelím pečené v troubě
Na 4 porce potřebujete:1 kg brambor, 350 g kysaného zelí bez nálevu, sůl, pepř, lžičku majoránky, ½ lžičky drceného kmínu, 8 stroužků česneku, 3 vejce, 90 g hladké mouky, 200 g uzené krkovice, 2 lžíce sádla
Postup: Oškrábané brambory nastrouhejte, smíchejte s pokrájeným a dobře vymačkaným zelím, osolte, opepřete a ochuťte majoránkou, kmínem a prolisovaným česnekem. Vmíchejte vejce a mouku (množství záleží hlavně na šťavnatosti brambor) a nakonec i kostičky uzeného. Uhlaďte lžící na plech vyložený pečicím papírem (čím nižší vrstva, tím křupavější bramboráky), pokapejte rozpuštěným sádlem a pečte asi hodinu při 190 °C.
Celerové placičky se sýrem
Na 4 přílohové porce potřebujete:1/2 bulvy celeru, 4 menší brambory, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce strouhaného parmezánu (případně Gran Moravia či Gran Padano), ½ hrnku sekané petržele, 2 vejce, olej na smažení
Postup: Celer a brambory nastrouhejte najemno, osolte, opepřete a smíchejte s prolisovaným česnekem, strouhaným sýrem, nasekanou petrželí a vajíčky. V rozpáleném oleji smažte malé placičky, které nechte odkapat od přebytečného oleje na papírové utěrce. Podávejte k rybám nebo v dvojnásobném množství jako samostatné jídlo.
Tip: Pokud chcete placičky dietnější, brambory vynechejte úplně (ale nahraďte je dalším celerem), z těsta tvarujte malé koláčky na pečicí papír a pečte je v troubě.
Bramborákové muffiny se syrečky
Na 4 porce potřebujete: 1 kg brambor, sůl, pepř, 8 stroužků česneku, ¼ lžičky drceného kmínu, lžičku sladké papriky, ¼ lžičky pálivé papriky, lžičku majoránky, 2 vejce, 2 lžíce sekané petržele, 60 g hladké mouky, 1 balení olomouckých tvarůžků, olej nebo sádlo na vymazání
Postup: Oškrábané brambory nastrouhejte najemno, osolte, opepřete a ochuťte prolisovaným česnekem, kmínem, sladkou i pálivou paprikou a majoránkou. Přimíchejte vejce, sekanou petrželku a mouku. Formu na muffiny mašlovačkou vytřete rozpuštěným sádlem nebo olejem, dejte do ní lžíci těsta, čtvrt kolečka syrečku a zalejte další lžící bramborové směsi. Povrch pokapejte troškou tuku a pečte asi 40 minut při 190 °C nebo až jsou koláčky i zevnitř propečené.
Tip: Podívejte se i na další „voňavé“ recepty ze syrečků.
Máte nějaký osvědčený trik na „bramboráky trochu jinak“, nebo zůstáváte raději u smažené klasiky?