Hlavní obsah

Bramboráky 3x jinak: Zkuste zdravější verze bez smažení!

Foto: Greta Blumajerová

Zdravější verze bramboráků se sýrem, kysaným zelím a celeremFoto: Greta Blumajerová

Valentýn se nám blíží, takže… si uděláme bramboráky! Romantický večer s nimi sice asi nezahájíte, ale mlsouny touhle pikantní delikatesou zaručeně potěšíte. A to hned na tři způsoby!

Článek

Že bramboráky nemusí mít jen podobu tukem nasáklých placek, po kterých je třeba po zbytek dne větrat, si ukážeme hned na třech jejich variantách. Upečte je spolu se zelím a uzeným v troubě, opečte v podobě celerových placiček či naplňte tvarůžky a zapečte jako jednotlivé koláčky. Uvidíte, že i zdravější variace mají něco do sebe!

Bramboráky se zelím pečené v troubě

Na 4 porce potřebujete:1 kg brambor, 350 g kysaného zelí bez nálevu, sůl, pepř, lžičku majoránky, ½ lžičky drceného kmínu, 8 stroužků česneku, 3 vejce, 90 g hladké mouky, 200 g uzené krkovice, 2 lžíce sádla

Foto: Greta Blumajerová

Bramboráky z trouby jsou díky sádlu pěkně křupavé (ale na rozdíl od těch smažených nebudete mít po nočním ujídaní zbytků tak mastnou pusu :-))Foto: Greta Blumajerová

Postup: Oškrábané brambory nastrouhejte, smíchejte s pokrájeným a dobře vymačkaným zelím, osolte, opepřete a ochuťte majoránkou, kmínem a prolisovaným česnekem. Vmíchejte vejce a mouku (množství záleží hlavně na šťavnatosti brambor) a nakonec i kostičky uzeného. Uhlaďte lžící na plech vyložený pečicím papírem (čím nižší vrstva, tím křupavější bramboráky), pokapejte rozpuštěným sádlem a pečte asi hodinu při 190 °C.

Celerové placičky se sýrem

Na 4 přílohové porce potřebujete:1/2 bulvy celeru, 4 menší brambory, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce strouhaného parmezánu (případně Gran Moravia či Gran Padano), ½ hrnku sekané petržele, 2 vejce, olej na smažení

Foto: Greta Blumajerová

Bramboráky téměř bez sacharidů? Z celeru!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Celer a brambory nastrouhejte najemno, osolte, opepřete a smíchejte s prolisovaným česnekem, strouhaným sýrem, nasekanou petrželí a vajíčky. V rozpáleném oleji smažte malé placičky, které nechte odkapat od přebytečného oleje na papírové utěrce. Podávejte k rybám nebo v dvojnásobném množství jako samostatné jídlo.

Tip: Pokud chcete placičky dietnější, brambory vynechejte úplně (ale nahraďte je dalším celerem), z těsta tvarujte malé koláčky na pečicí papír a pečte je v troubě.

Bramborákové muffiny se syrečky

Na 4 porce potřebujete: 1 kg brambor, sůl, pepř, 8 stroužků česneku, ¼ lžičky drceného kmínu, lžičku sladké papriky, ¼ lžičky pálivé papriky, lžičku majoránky, 2 vejce, 2 lžíce sekané petržele, 60 g hladké mouky, 1 balení olomouckých tvarůžků, olej nebo sádlo na vymazání

Foto: Greta Blumajerová

Na své si přijdou i milovníci extra pikantních chutí: česnekové bramborákové těsto zkombinujte s pálivou paprikou a syrečkyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Oškrábané brambory nastrouhejte najemno, osolte, opepřete a ochuťte prolisovaným česnekem, kmínem, sladkou i pálivou paprikou a majoránkou. Přimíchejte vejce, sekanou petrželku a mouku. Formu na muffiny mašlovačkou vytřete rozpuštěným sádlem nebo olejem, dejte do ní lžíci těsta, čtvrt kolečka syrečku a zalejte další lžící bramborové směsi. Povrch pokapejte troškou tuku a pečte asi 40 minut při 190 °C nebo až jsou koláčky i zevnitř propečené.

Máte nějaký osvědčený trik na „bramboráky trochu jinak“, nebo zůstáváte raději u smažené klasiky?

Související témata:

Načítám