Článek
Postup:
01.
Houby dejte do misky, zalijte vařící vodou a nechte alespoň na 20 minut nabobtnat a změknout.
02.
Zeleninu oloupejte a nakrájejte – cibuli nadrobno a kořenovou zeleninu na menší kostičky. Brambory nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké, omyjte je a než je budete potřebovat, dejte je také do misky s vodou, ať zbytečně nezhnědnou.
03.
V hrnci rozpalte olej na vyšší teplotu, vsypte cibuli, osolte ji a krátce orestujte dosklovata. Přidejte kořenovou zeleninu a restujte ještě chvíli, až se zelenina rozvoní a mrkev pustí barvu. Ke konci restování prolisujte do hrnce ještě stroužek česneku, přidejte drcený kmín, krátce promíchejte v horkém tuku a zalijte vývarem.
04.
Do hrnce přidejte houby i s vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a zvolna vařte 10 minut, poté přidejte scezené kostičky brambor a vařte ještě asi 15 minut, až budou houby i brambory měkké.
05.
Na sítku propláchněte pohanku a přidejte do hrnce. Přidejte také další prolisovaný česnek – stroužek nebo dva podle chuti, povařte už jenom 1–2 minuty a vypněte plamen. Přidejte rozemnutou majoránku, hrnec přiklopte a nechte asi 20 „dojít“. Pohanka změkne, nabobtná a polévku krásně zahustí.
06.
Polévku podávejte posypanou zelenými natěmi s krajícem dobrého chleba.
07.
Místo oleje můžete použít do základu dobré sádlo.
Baví vás klasika? Zkuste kuře se špenátovou nádivkou. Přemýšlíte, co na velikonoční stůl? Tady máte nápady na menu od polévky po dezerty.