Článek
Postup
01.
Do velké mísy odměřte mouku a cukr. Ovoce se hodí jak čerstvé, tak mrazené či kompotované, např. broskvový a meruňkový kompot a směs ovoce z mrazáku.

Vypadá to složitě, ale ve skutečnosti potřebujete jen docela základní a běžné ingredienceFoto: Eva Malúšová
02.
Rozdrobené droždí míchejte se lžící cukru, co jste odebrali z mísy, dokud se nerozpustí. Pak do něj vmíchejte polovinu teplého mléka a 2 lžíce mouky z mísy a nechte 10 minut v teple vzejít. Já na to používám lehce vyhřátou a vypnutou troubu. Chyby při pečení: Jak zadělat kynuté těsto?

Začněte výrobou kváskuFoto: Eva Malúšová
03.
K mouce s cukrem přidejte sůl, nastrouhanou kůru z odrhnutého citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká), vzešlý kvásek, vejce, zbytek mléka a rozpuštěné máslo.

Čerstvá citronová kůra těsto nádherně ovoní! Vykynutý kvásek přidejte do mísy k mouce a ostatním ingrediencímFoto: Eva Malúšová
04.
Rukama nebo v robotu těsto 10 minut hněťte, až je pěkně hladké, přikryjte ho utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.

Teď přichází 10minutový tělocvik rukou, abyste z mlsání neměli špatný pocit!Foto: Eva Malúšová
05.
Mezitím prošlehejte tvaroh s cukrem, vanilkou a vejcem a z másla, cukru a hrubé či polohrubé mouky udělejte drobenku. Jak udělat drobenku na koláč?

Než těsto vykyne, v klidu si připravte náplň a drobenkuFoto: Eva Malúšová
06.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě (pokud máte hodně velké plechy) nebo tři části a rozválejte je na tenké obdélníky.

Těsto jde krásně rozváletFoto: Eva Malúšová
07.
Na pláty rozdělte tvarohovou náplň, hojně ho obložte ovocem a posypejte drobenkou. Nechte ještě alespoň 20 minut kynout a pak už při 180 °C pečte zhruba 20 minut dozlatova – špejlí zkontrolujte, jestli je střed propečený.

Použít můžete jak kompotované, tak mrazené ovoceFoto: Eva Malúšová
08.
Ihned po vytažení z trouby koláče hojně zalijte rozpuštěným máslem rozmíchaným s rumem a posypejte moučkovým cukrem.

A nejzásadnější bod pečení: ihned po vytažení koláče hojně zalít voňavým rumovým máslem a pocukrovat!Foto: Eva Malúšová
09.
Teď přichází to nejtěžší z celého procesu: ochránit ještě teplý koláč před náletem!

Kdybych vám jen mohla předat i kousek vůně, co se linula celou redakcí...Foto: Eva Malúšová

Tenhle koláč možná nevypadá nijak speciálně, ale chutná a voní přímo božsky!Foto: Eva Malúšová
Tak co, už to u vás taky voní? Ze stejného těsta můžete upéct i tradiční kynuté koláčky. Nebo začnete raději snadným drobenkovým koláčem bez kynutí?