Článek
Postup
01.
Prosejte hladkou mouku a lžíci cukru, přidejte špetku soli a promíchejte. Máslo nakrájejte na menší kostky a zapracujte do mouky – můžete to udělat přímo na válu pomocí nože, ale robot vám práci usnadní (jak vybrat kvalitního robota). Když je máslo v mouce rozmělněné na malé kousky, přidejte postupně žloutky, bílé víno a zakysanou smetanu a nechte robot pracovat, až se vytvoří kompaktní, hladké a spíše měkčí těsto.
02.
Těsto uválejte na tenkou placku, v duchu si ji rozdělte svisle na třetiny a směrem ke středu z obou stran zahněte – vznikne vám obdélník se třemi vrstvami těsta. Pootočte ho o devadesát stupňů a stejným způsobem přeložte – vznikne čtverec s devíti vrstvami. Rozválejte ho a postup zopakujte ještě dvakrát. Zabalte těsto do fólie a nechte v chladu odpočinout alespoň hodinu.
03.
Odpočinuté těsto rozválejte na tenkou placku. Rádýlkem vykrajujte čtverce nebo obdélníčky tak na dvě sousta a do každého udělejte nožem zářez (nebo dva). Obdélníčky můžete i zakroutit – převlečte jeden konec přes zářez – fotka vám napoví. Snažte se těsto příliš nepodsypávat moukou, při smažení se bude zbytečně připalovat.
04.
V hrnci rozpalte na střední teplotu vysokou vrstvu oleje (nebo i sádla). Boží milosti postupně po menších dávkách smažte do ideální barvy, trvá to krátce. Hotové vylovte, na papírových utěrkách nechte okapat přebytečný tuk a ještě horké je obalujte v moučkovém cukru. Moučkový cukr můžete smíchat s vanilkovým, pravou vanilkou nebo i s trochou mleté skořice.
Pamatujete si z dětství boží milosti? Nebo jiné jídlo „od babičky“?