Hlavní obsah
3,3
(174)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Červená čočka je skvělá luštěnina – chutná, dobře stravitelná, není nutné ji před přípravou namáčet a uvařená (až rozvařená) je do dvaceti minut. Hodí se do polévky i do pomazánek a v tomhle receptu bez problémů nahradí maso.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 50 g kořenové petržele
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml rajčatové omáčky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 140 g červené čočky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 ks bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička soli
Článek

Italové používají do základu omáček obvykle řapíkatý celer – když vám chutná, udělejte to i vy. Já mám v omáčkách, do kterých přidávám rajčata, raději klasický bulvový celer. Myslím, že víc prohloubí jejich chuť a dodá jim „masový“ nádech.

Postup

01.

Všechnu kořenovou zeleninu omyjte a oloupejte a nakrájejte ji na opravdu drobné kostičky (nemusíte ji vážit, vezměte jednu středně velkou mrkev, menší petržel a celeru přibližně tolik, kolik mrkve).

02.

Ve větším kastrolu rozpalte olej na středně vysokou teplotu, vsypte zeleninu, osolte ji a za stálého míchání restujte, až se krásně rozvoní a mrkev pustí barvu, potrvá to asi 5 minut. Poté přidejte jeden prolisovaný stroužek česneku a rajčatový protlak a krátce je v základu promíchejte. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte mletou papriku, rychle ji rozmíchejte v horkém tuku, podlijte zeleninovým vývarem a vraťte na oheň.

03.

Čočku propláchněte na sítku vodou a přidejte do hrnce. Přidejte také rajčatové pyré, bobkový list, nové koření a cukr. Promíchejte, přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na velmi mírný a zvolna vařte za občasného míchání asi 20 minut (podle potřeby můžete přilít trochu vývaru), ke konci míchejte častěji.

04.

Až bude čočka úplně měkká a téměř rozvařená (trvá to opravdu přibližně 20 minut) a omáčka díky tomu krásně zhoustne, přidejte ještě prolisovaný stroužek česneku (nebo i dva), už jenom krátce prohřejte a podávejte s těstovinami a špetkou parmazánu.

Tip: Tahle omáčka chutná výborně i s rýží.

Chcete zkusit i jiné klasické recepty na špagety? Dejte si špagety Alfredo s kuřecím masem nebo nejlepší špagety carbonara. Anebo ochutnáte špagety cortoreggio s mletým masem?

Načítám