Článek
Až vás příště přepadne nachlazení, kašel a bolest v krku – anebo až vás začne pálit žáha, můžete sáhnout po medicíně, kterou si vlastnoručně vyrobíte. Nejenže se budete léčit čistě přírodně, ale dokonce i hodně ušetříte!
Silné kosti i konec pálení žáhy
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z ověřeného zdroje, abyste měli jistotu zdravotní nezávadnosti a toho, že vajíčka nejsou plná chemie či léčiv ze stravy, kterou slepice dostávají. Užíváním můžete doplnit vápník, akutně řešit pálení žáhy či překyselení žaludku. Vedlejším vítaným efektem je i to, že tělo získá navíc i další cenné minerály, tedy hlavně jod, železo, zinek a mangan…

Základem jsou vaječné skořápky, pro pozdější konzumaci pak doplněné citronovou šťávouFoto: Jakub Jurdič
Budete potřebovat: vaječné skořápky asi z 10 vajec, plech, mlýnek na kávu nebo hmoždíř a jemné sítko.

Cílem pečení skořápek je zbavit je bakterií a teplem narušit jejich tvrdost – budou křehčí a snadněji je pak rozdrtíteFoto: Jakub Jurdič
Postup: Skořápky dobře omyjte teplou vodou a části s razítky odstraňte – smýt razítkovou barvu je téměř nemožné, tak proč se s tím trápit. Důkladně omyté skořápky dejte na plech a pečte v troubě asi čtvrt hodiny – postačí při teplotě do 180 °C.

Vychladlé skořápky nasypejte do mlýnku či hmoždíře a nadrťte na prášekFoto: Jakub Jurdič

Prášek ze skořápek prosejte přes jemné sítko a uložte do takové nádoby, kterou lze dobře uzavřít. Je důležité, aby do prášku nešla vzdušná vlhkost. Hrubší části můžete buď ještě rozmělnit, nebo je například nasypat jako hnojivo ke květinámFoto: Jakub Jurdič

Jako přípravek pro doplnění vápníku můžete užívat denně, stačí na špičku nože – pro lepší vstřebávání je dobré smíchat několik hodin před konzumací prášek s citronovou šťávou na kašičkuFoto: Jakub Jurdič
Zásadní je, abyste prášek užívali nalačno nebo s potravinami zcela bez tuků. Tuky se totiž s minerály v tomto přípravku spojí a vytvoří nestravitelnou hmotu, která by mohla způsobit nadýmání. Ideální je tedy užívat ho třeba před spaním, kdy jste už déle po jídle a do dalšího zbývá několik hodin.
Stejnou dávku na špičku nože můžete použít při akutním pálení žáhy – také stačí přidat pár kapek citronové šťávy.
Pastilky na kašel
Až vás bude trápit kašel a bolest v krku, můžete si vyrobit domácí voňavé a příjemně štiplavé pastilky, které pomohou porazit infekci a rychleji vše zvládnout.

Suroviny na výrobu pastilek většinou máte domaFoto: Jakub Jurdič
Budete potřebovat: 1/2 hrnku vody, hrnek cukru, lžíci citronové šťávy, 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru nebo asi ¼ lžičky čerstvého strouhaného a 1/4 lžičky mletého hřebíčku. Dále si připravte plech, pečicí papír a moučkový cukr nebo kukuřičný škrob.

Pokud nemáte mletý hřebíček, můžete si ho nadrtit v hmoždíři. Použijete-li čerstvý zázvor, oloupejte ho a nastrouhejteFoto: Jakub Jurdič
Postup: Nachystejte si kastrůlek, který se nepřipaluje a dobře se myje. (To, co se chystáte vyrobit, je ve finále hodně lepkavá hmota, která rychle tuhne.) Nalijte do něj vodu, přidejte všechny ingredience a za stálého míchání vařte tak dlouho, dokud hmota neztuhne jako hodně hustý med nebo spíš karamel.

Při výrobě pastilek je zásadní stále míchat a hlídat, dokud není hmota dostatečně tuháFoto: Jakub Jurdič
Jako test můžete zkusit kápnout na kostku ledu – jestliže ztvrdne, je hotovo, pokud se pořád lepí a roztéká, musíte ještě chvíli vydržet a vařit dál. V poslední fázi se začne objevovat pěna, která po zamíchání mizí. Při míchání pozor – hmota vás může nepříjemně spálit a také hodně lepí.

Připravte si plech s pečicím papírem a posypte ho buď moučkovým cukrem, nebo kukuřičným škrobem. Pastilky by se bez obalení lepily k soběFoto: Jakub Jurdič
Hmotu nechejte v kastrůlku trochu vychladnout a pak ji nakapejte lžičkou na vysypaný pečicí papír. Vytvoří se placičky, které během několika minut ztvrdnou – a než k tomu dojde, lze z nich tvarovat pastilky.
Pastilky můžete užívat podle potřeby. Jsou chutné, a když do nich nedáte moc zázvoru, budou vhodnou medicínou i pro děti – při silnější dávce zázvoru mají „grády“ spíš pro dospělé.
Tymiánový sirup na kašel
Potřebujete porazit úporný a vysilující suchý dráždivý kašel? Vyrobte si tymiánový sirup – příprava je velmi snadná a suroviny jsou lehce dostupné. Tymián patří mezi velmi účinná přírodní antibiotika a kromě kašle virového původu utišuje i při bronchitidě nebo astmatu.

Suroviny na sirup najdete jistě ve spížiFoto: Jakub Jurdič
Budete potřebovat: sáček sušeného tymiánu, hrnek vody a 200 g cukru.

Příprava je snadná a vlastně při ní jen smícháte a povaříte surovinyFoto: Jakub Jurdič
Postup: Do kastrůlku dejte vodu s cukrem a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte a do cukrové hmoty vsypejte celý sáček tymiánu. Kdybyste chtěli nahradit část cukru medem, je to možné, ale rozhodně ho přidejte až do vychládajícího sirupu, nevařte ho.

Kdybyste sirup potřebovali akutně, stačí ho nechat vylouhovat do vychladnutí, ale lepší je, dáte-li tomu alespoň 12 hodin, dokud neztmavneFoto: Jakub Jurdič

Po vylouhování sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do uzavíratelné sklenice. Sirup se lehce táhne a má docela příjemnou chuťFoto: Jakub Jurdič
Tymiánový sirup můžete užívat po kávových lžičkách až pětkrát denně. Skladujte ho při pokojové teplotě.
Jak léčíte kašel vy? Napište nám!