Článek
Ledvinové kameny se tvoří z minerálů a dalších látek rozpuštěných v moči a vznikají, když je moč jimi přesycena. Existuje několik druhů kamenů – vznikají z vápenatých solí, oxalátů, fosfátů a kyseliny močové. Většina malých kamínků odchází močí bez problémů z těla ven. Větší ale mohou blokovat močové cesty.
To se pak projeví bolestí, kterou může doprovázet i časté a bolestivé močení, někdy i s příměsí krve. Může dojít i k ledvinové kolice. Ledvinové kameny mohou vznikat vlivem dědičnosti, různých chorob (například Crohnovy), v důsledku metabolických poruch nebo častých infekcí močových cest. Vedle toho se ale spouštěčem může stát i nevyvážená strava a nedostatečný pitný režim. Na co si tedy v jídelníčku dávat pozor?
S čím opatrně
Ačkoliv všechny druhy ledvinových kamenů nejsou způsobeny špatným stravováním, dobrá výživa a zdravá hmotnost představují nejlepší způsob, jak jejich tvorbě zabránit. V tomto směru byste se měli vyhnout především jednoduchým sacharidům a bílé mouce, sladkým nápojům, nasyceným tukům, konzervovaným potravinám, soli a nadměrné konzumaci živočišných bílkovin.
„V případě kamenů z kyseliny močové jsou doporučení, co omezit, podobná jako u dny. To se týká vnitřností, masa mladých zvířat, zvěřiny, makrel a sardinek,“ radí Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity s tím, že oproti tomu u oxalátových kamenů ze zvýšených šťavelanů se omezuje špenát, rebarbora, červená řepa, kapusta, mandle, ořechy a kakao. „Množství šťavelanu sníží mléčný výrobek, což běžně dělaly naše babičky. Tedy přidat smetanu do špenátu nebo tvaroh do rebarborového koláče,“ radí lékařka.
Co do jídelníčku zařadit
Zcela zásadní je správná hydratace. Při prevenci kamenů je příjem tekutin nesmírně důležitý, stejně tak pomáhá i při likvidaci těch, které se již vytvořily. Voda totiž ředí moč, čímž brání krystalizaci minerálů tvořících kameny. Denně byste proto měli přijmout minimálně 35 mililitrů tekutiny na kilogram tělesné hmotnosti. U šedesátikilového člověka je to tedy cca 2 litry. Které další potraviny podporují rozpouštění kamenotvorných látek?
1. Čerstvé ovoce a zelenina
Některé druhy ovoce a zeleniny (s výjimkou již zmíněného špenátu, rebarbory, červené řepy či kapusty) pomáhají díky kyselině citronové rozpouštět kamenotvorné látky v moči.
„Vhodné jsou ty, co obsahují hodně vody – například meloun či okurka, které mají diuretické účinky,“ radí koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická. Vynikající jsou podle ní také třešně – již čtvrt kila snižuje hladinu kyseliny močové v krvi, čímž chrání i před vznikem dny.
2. Luštěniny
Nejsou jen zdrojem komplexních sacharidů, ale také vlákniny, navíc obsahují málo tuku a mohou zastoupit živočišné bílkoviny, jejichž příjem se v případě prevence ledvinových kamenů doporučuje omezit.
Měli byste ale preferovat jiné druhy, než jsou fazole, protože ty obsahují poměrně dost purinů, což jsou chemické sloučeniny, jejichž rozklad v těle zvyšuje tvorbu kyseliny močové. Fazole tak mohou ke vzniku kamenů naopak přispívat.
3. Celozrnné obiloviny
Oves, pšenice, žito a hnědá rýže dodají podobně jako luštěniny komplexní sacharidy, které pomáhají rozpouštět vápník a oxaláty.
4. Sladkovodní ryby
Jsou bohaté na mastné kyseliny jako jsou omega-3 a omega-6, které působí protizánětlivě a mohou zabránit tvorbě kamenů. Nemají jich sice tolik jako ryby tučné mořské, na rozdíl od nich ale zase neobsahují tolik purinů, čili se mohou s rozmyslem zařadit, abyste do jídelníčku dostali bílkoviny. Nejvýhodnější poměr tuků má pstruh, zvolit můžete i kapra nebo štiku.
5. Semena, ořechy a rostlinné tuky
Tyto skupiny potravin patří mezi skvělé zdroje nenasycených tuků, také poskytují bílkoviny a vlákninu. Lze je přidávat do mnoha pokrmů, dokonce i ve formě olejů vhodných pro teplou i studenou kuchyni (v závislosti na druhu).