Článek
Řešíte nadváhu? I pokud ne, může vás ohrožovat vnitřní (viscerální) tuk. Jeho nadbytek se totiž může týkat i štíhlých lidí, kteří se ale nestravují zdravě. Břišní tuk se ukládá kolem orgánů, a proto není na první pohled vidět jako tuk podkožní. Obecně o jeho zvýšeném množství vypovídá obvod pasu u žen přesahující 88 cm a u mužů 102 cm. Příčiny ale mají stejné a stejná jsou i nápravná opatření.
Čím je nebezpečný
Útrobní tuk zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév, mrtvice, cukrovky i rakoviny. A jak tělem stále více prorůstá, nebezpečí stoupá. „Nejdříve se zvyšuje množství tuku v břišní dutině mezi orgány, později vstupuje tuk i do nich,“ vysvětluje výživová poradkyně MUDr. Hana Mojžíšová. Tak vzniká třeba stearóza (ztukovění) jater.
„Nitrobřišní tuk se nehubne jinak než tuk podkožní. Nástroje jsou úprava stravy, pravidelný pohyb vhodný pro redukci tuků, třeba svižná chůze či kolo, a odpočinek včetně kvalitního spánku,“ dodává lékařka. Které potraviny by neměly v jídleníčku chybět?
1. Brokolice
Je lehká, plná vitaminů a minerálů, jako je hořčík, draslík a vápník. Podle několika studií hrají tyto minerály významnou roli při hubnutí a odvádění tuku. Brokolice obsahuje okolo 90 % vody a je chudá na sacharidy. Abyste zachovali její cenné živiny, vyvarujte se dlouhé přípravy a ve vodě ji vařte jen 5–10 minut, v páře 10–15 minut a připravte si z ní třeba pomazánku.
2. Vlašské ořechy
Plody ořešáku jsou zdrojem mnoha minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík) a vitaminů hlavně skupiny B, ale i E, K, A. Pravidelná konzumace vlašských ořechů (hrst denně – asi 20 gramů) pomáhá spalovat břišní tuk. Vlašské ořechy podporují také zdraví mozku.
3. Banány
Banány jsou sice zdrojem sacharidů, ale také mnoha důležitých živin, včetně minerálů. Pro hubnutí má největší význam asi draslík, který pečuje o to, aby všechny buňky měly dostatek vody a mohly dobře fungovat. Pomáhá také tělo zbavovat odpadních látek i tuků a celkově jej odvodňuje. Právě proto banán podporuje přirozený úbytek tuku a když si ho dáte jako svačinku dopoledne nebo před sportem, nemusíte se bát, že byste cukry, které obsahuje, nespálili.
Banán skvěle chutná samotný nebo na celozrnném toastu namazaném arašídovým máslem.
4. Vodní meloun
Zelenina, která se tváří jako ovoce. Vodní meloun je dalším plodem bohatým na draslík, má více vody a méně cukru než jiné melouny. Snižuje hladinu špatného cholesterolu, obsahuje spoustu vlákniny, která čistí střeva a podporuje vyprazdňování. To vše z něj dělá potravinu ideální pro hubnutí, navíc v létě osvěží lépe než zmrzlina. Využijte to a dopřávejte si ho několikrát do týdne.
5. Tmavá hořká čokoláda
Hořká čokoláda s obsahem kakaa nad 60 procent (čím více, tím lépe) je nabitá antioxidanty, které pomáhají spalovat tuk. A mimo to klidní touhy po sladkém. Dvě kostky si bez výčitek svědomí můžete dopřát každý den.
„Pokud člověk nekvalitní cukrovinky a mléčné čokolády plné ztužených tuků nahradí kvalitní hořkou čokoládou, které nesní nikdy tolik, významně tím sníží množství zkonzumovaného cukru. To se může pozitivně podepsat na tvorbě viscerálního tuku – zejména v okolí jater, která bývají ztučňována nadměrným příjmem fruktózy,“ potvrzuje Michaela Bebová, doktorka biochemie a odbornice na výživu.
6. Bílý jogurt
Je bohatý na probiotika a podporuje zdraví střev. A podle vídeňských vědců zdraví střevní mikroflóry nějak souvisí se ztrátou břišního tuku – o tom, jak konkrétně, se stále bádá. Kelímek bílého jogurtu si dopřejte klidně denně, zkombinujte třeba s banánem, vlašskými ořechy a zakápněte pro oslazení trochou medu.
Na co si dát pozor
Uvedené potraviny by se na vašem stole měly objevit několikrát do týdne. Pamatujte ale na to, že i když ztrátu vnitřního tuku podporují, je třeba počítat s tím, že samy o sobě vás ho nezbaví.
Je nutné přidat také pohyb, dbát na odpočinek a omezit příjem potravin nezdravých, které ukládání tuku naopak podporují. Proto se velkým obloukem vyhýbejte smaženým jídlům a průmyslově zpracovaným potravinám všeho druhu (uzeniny, cukrovinky), které jsou plné škodlivých trans tuků a rafinovaných cukrů.