Článek
Postup
01.
Omyté, očištěné a osušené maso prošpikujte proužky slaniny. Špikovacím nožem v něm udělejte menší otvory, do kterých postupně zatlačte proužky slaniny. Pokud se vám to nedaří, nechte nakrájené proužky na několik minut v mrazáku, aby ztuhly. Uvidíte, že pak do masa zajedou jedna báseň. Maso ještě omotejte a stáhněte provázkem.
02.
Prošpikované hovězí osolte a ve větším hrnci na rozpáleném oleji opečte ze všech stran. Maso z hrnce vyjměte, ale tuk nevylévejte. Orestujte na něm očištěnou a na nudličky nakrájenou zeleninu spolu s nahrubo nasekanou cibulí. Přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř. Do hrnce vložte zpět opečené maso a za občasného podlévání vývarem ho duste pod poklicí doměkka.
03.
Maso opět vyjměte, vydušenou šťávu zaprašte hladkou moukou, směs osmahněte, podlijte vývarem a smetanou a vše ještě dobře povařte. Připravenou omáčku buď můžete propasírovat přes cedník, nebo rozmixovat.
04.
Do hotové omáčky vraťte maso, ještě krátce poduste, dochuťte citronem. Na talíři zdobte plátkem citronu, na který přidejte lžičku brusinek, a vše vylaďte šlehačkou. Svíčkovou podávejte s houskovým knedlíkem.