Článek
Jednoduchý, bleskurychlý a výtečný – přesně takový je tenhle moučník. Díky kefíru bude krásně nadýchaný a vláčný a ovoce můžete střídat podle chutě a sezony. My jsme použili švestky, ale výborně chutná i kombinace hrušek a ostružin.
Kefírový koláč se švestkami
Na kulatou formu o průměru 28 cm budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 3 vejce, 200 ml kefíru, 100 ml oleje, lžičku skořice, 2 lžičky prášku do pečiva, 170 g třtinového cukru, 500 g švestek, hrst mandlových plátků, tuk na vymazání formy
Postup: Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr a důkladně našlehejte. Postupně zašlehávejte mouky smíchané s práškem do pečiva a skořicí, olej a kefír, až vznikne hladké nadýchané těsto bez hrudek. Nalijte ho do vymazané formy, poklaďte vypeckovanými švestkami a posypte plátky mandlí. Koláč pečte 30 až 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tip: Ovocný moučník můžete podávat s kopečkem mascarpone, ve kterém rozmícháte trochu skořicového cukru.
SEZONA OVOCNÝCH MOUČNÍKŮ VRCHOLÍ
Neumíte si představit odpolední kávu bez koláče? Vyzkoušejte třeba dokonale podzimní hruškový s karamelem!