Článek
Postup
01.
V mikrovlnce rozpusťte máslo, vyložte chlebíčkovou formu papírem na pečení, předehřejte troubu na 180 stupňů a nasekejte ořechy.
02.
Do velké mísy nahrubo nastrouhejte jablka – rozpulte je, vykrojte jádřinec a začněte strouhat naplocho řeznou stranou – slupka vám zůstane v ruce.
03.
K nastrouhaným jablkům přidejte vejce, cukr, rozpuštěné máslo a koření a pořádně promíchejte.
04.
Navrch jablečné hmoty prosejte mouku se sodou a práškem do pečiva, vhoďte tam ještě nasekané ořechy a znovu promíchejte tak, aby se mouka provlhčila. Těsto je hutnější, ale dobře se s ním pracuje.
05.
Lžící naklaďte těsto do formy a urovnejte. Nakonec udělejte velkou navlhčenou lžící přes střed po celé délce mělký žlábek. Hotovo, formu můžete vložit do trouby.
06.
Pečte asi 50 minut, až na špejli vpíchnuté dovnitř zůstanou jenom malé vlhké drobečky. Když povrch zlátne rychle, přikryjte ho kouskem alobalu. Po upečení nechte ve formě asi 10 minut stát, poté vyjměte a nechte zcela zchladnout.
Tip: Do těsta můžete přidat také hrst rozinek nebo sušených brusinek.
Máte rádi jablka? Vyzkoušejte nejlepší jablečné recepty.