Hlavní obsah
2,9
(284)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Také se vám někdy stane, že všechen chléb a pečivo k snídani záhadně zmizí a zjistíte to až večer? Nezoufejte – s tímhle receptem situaci za čtvrt hodiny elegantně vyřešíte a ještě budete za hvězdu. Je totiž opravdu chutný, jemně nasládlý, vlahý a voňavý po koření. Skvělý je lehce potřený máslem s kapkou medu i jenom tak k jogurtu.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
  • 60 g másla
  • 2 ks jablek
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek hnědého přírodního cukru
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 hrsti ořechů
Článek

Postup

01.

V mikrovlnce rozpusťte máslo, vyložte chlebíčkovou formu papírem na pečení, předehřejte troubu na 180 stupňů a nasekejte ořechy.

02.

Do velké mísy nahrubo nastrouhejte jablka – rozpulte je, vykrojte jádřinec a začněte strouhat naplocho řeznou stranou – slupka vám zůstane v ruce.

03.

K nastrouhaným jablkům přidejte vejce, cukr, rozpuštěné máslo a koření a pořádně promíchejte.

04.

Navrch jablečné hmoty prosejte mouku se sodou a práškem do pečiva, vhoďte tam ještě nasekané ořechy a znovu promíchejte tak, aby se mouka provlhčila. Těsto je hutnější, ale dobře se s ním pracuje.

05.

Lžící naklaďte těsto do formy a urovnejte. Nakonec udělejte velkou navlhčenou lžící přes střed po celé délce mělký žlábek. Hotovo, formu můžete vložit do trouby.

06.

Pečte asi 50 minut, až na špejli vpíchnuté dovnitř zůstanou jenom malé vlhké drobečky. Když povrch zlátne rychle, přikryjte ho kouskem alobalu. Po upečení nechte ve formě asi 10 minut stát, poté vyjměte a nechte zcela zchladnout.

Tip: Do těsta můžete přidat také hrst rozinek nebo sušených brusinek.

Máte rádi jablka? Vyzkoušejte nejlepší jablečné recepty.

Načítám