Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Rádi mlsáte, ale snažíte se jíst zdravě? Potom jistě oceníte odlehčenou verzi tradiční sladké dobroty, jako je muffin. Tentokrát je to varianta s jablky a ze špaldové mouky.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 muffinů
  • 250 g špaldová mouka
  • 1 ks jablek
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks banánu
  • 2 ks vejce
  • 3 dl mléka
  • 1/2 dl vody
  • 3 lžíce bio oleje na pečení
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžíce lískových oříšků
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 dl rumu
  • 1 lžíce citronové kůry
K podávání
  • 3 lžíce javorového sirupu
Článek

Postup

01.

Do mouky vmíchejte prášek do pečiva a vanilkový cukr, nastrouhejte jablko, pokud nechcete příliš syté muffiny, můžete špaldovou mouku ještě „naředit“ klasickou pšeničnou.

02.

Pak už jen přidávejte zbylé ingredience: k jablku najemno nastrouhanou mrkev, rozmačkaný banán, pak přidejte mléko, olej a klidně i trochu vody, datlový sirup, vajíčka, a nakonec vše dovoňte a doslaďte tím, co máte nejraději: rozinkami, citronovou kůrou, skořicí, kdo rád výrazné chutě, může dát i muškátový oříšek nebo rum. Vmíchejte nasekané lískové oříšky. Snažte se, aby těsto bylo vzdušné, neboť celozrnná mouka je těžší a spadne vám v závěru trochu dolů, proto je potřeba i trocha vody.

03.

Těstem naplňte muffinový plech vyložený papírovými košíčky a pečte zhruba 20 minut při 180 stupních Celsia. Až vám kopečky provoní kuchyni, začněte být v pozoru a hlídejte jejich dopečení. Pro sladkomilce před podáváním polijte javorovým sirupem!

Už jste zkoušeli upéct muffiny na slano? Pusťte se do těch špenátových s plísňovým sýrem.

Související témata:

Načítám