Hlavní obsah
3,0
(324)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Jestli vás lehce dusivý piškotový beránek moc nebere a na pečení mazance se necítíte, vyzkoušejte krásně vláčného biskupského beránka. S rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem je výborný.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 beránka
  • 100 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 hrst kandované pomerančové kůry
  • 1 hrst rozinek
  • 1 hrst mandlí
Článek

Postup

01.

Oddělte žloutky od bílků. Z bílků o pokojové teplotě ušlehejte tuhý sníh. Změklé máslo vyšlehejte se žloutky, cukrem, solí a citronovou kůrou do pěny. Zabere to asi 5 minut.

02.

K máslu vmíchejte mouku, opatrně po částech zapracujte sníh a nakonec rozinky, kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru a nasekané mandle.

03.

Těsto rozetřete do vymazané, nejlépe silikonové formy na beránka a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte chvíli vychladnout ve formě a vyklopte.

04.

Po vychladnutí můžete beránka polít čokoládovou polevou nebo na něj jen uvázat mašli. Čokoládu na vaření můžete nasekat také přímo do těsta.

Tip: Pokud máte větší formu, raději množství surovin o polovinu navyšte.

Co nejraději pečete na Velikonoce? Mazanec, piškotového beránka nebo jidáše?

Načítám