Článek
Postup
01.
Maso zalijte asi 2 litry vody a uvařte s bobkovými listy doměkka, po zchladnutí kosti oberte a maso pokrájejte na kousky.
02.
Vývar rozdělte na dvě části a do každé z nich přidejte část na kostičky pokrájené cibule.
03.
Do jedné části osoleného vývaru dejte vařit houby a po asi 10–15 minutách varu přidejte na kostky nakrájené brambory, ve druhé části uvařte mírně pokrájené zelí s kmínem. Pokud byste brambory vařili se zelím, ztvrdly by.
04.
Když jsou brambory a houby uvařené, slijte vývar do hrnce k zelí, a když je i to už měkké, zahustěte polévku hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Provařte, přimíchejte kysanou smetanu a přidejte i prolisovaný česnek, který už jen nechte přejít varem.
05.
Do odstavené polévky vložte uvařené brambory, houby a maso. Místo hub můžete přidat i trochu uvařených fazolí.
A jak děláte zelňačku vy?