Hlavní obsah
3,0
(5)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Na zelňačku většinou narazíte v její asi nejznámější verzi – s červenou paprikou a klobásou. Na té samozřejmě není nic špatného. Ale proč nevyzkoušet jiný recept? Třeba bílou zelňačku s modrým česnekem? Budete mile překvapeni!

10 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg uzených žeber
  • 1 ks cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 3 ks brambor
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 ks bobkového listu
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 palice česneku
Článek

Postup

01.

Maso zalijte asi 2 litry vody a uvařte s bobkovými listy doměkka, po zchladnutí kosti oberte a maso pokrájejte na kousky.

02.

Vývar rozdělte na dvě části a do každé z nich přidejte část na kostičky pokrájené cibule.

03.

Do jedné části osoleného vývaru dejte vařit houby a po asi 10–15 minutách varu přidejte na kostky nakrájené brambory, ve druhé části uvařte mírně pokrájené zelí s kmínem. Pokud byste brambory vařili se zelím, ztvrdly by.

04.

Když jsou brambory a houby uvařené, slijte vývar do hrnce k zelí, a když je i to už měkké, zahustěte polévku hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Provařte, přimíchejte kysanou smetanu a přidejte i prolisovaný česnek, který už jen nechte přejít varem.

05.

Do odstavené polévky vložte uvařené brambory, houby a maso. Místo hub můžete přidat i trochu uvařených fazolí.

A jak děláte zelňačku vy?

Související témata:

Načítám