Článek
Na zelnou polévku existuje nepřeberné množství receptů. Někdo připravuje zelňačku bez masa a najdou se i takové, které jsou z červeného zelí. Pokud však chcete uvařit sytou klasiku se smetanou a uzeným, jste na správném místě. A až použijete kysané zelí na polévku, nálev nevylévejte, ale vypijte!
Postup
01.
Uzená žebra ponořte do 2 litrů vody a uvařte je doměkka, trvá to asi 45 minut až hodinu. Žebra poté vyjměte a nechte vychladnout.
Tip: Pokud chcete vaření žeber zkrátit, použijte tlakový hrnec.
02.
Do vývaru z žeber vložte pokrájené kysané zelí, nahrubo nakrájenou cibuli, osolte, přidejte drcený kmín a vařte dalších asi 15 minut, dokud není zelí zcela měkké.
03.
Ve zvláštním hrnci uvařte v osolené vodě doměkka oloupané brambory. Kdybyste je vařili spolu se zelím, měly by úplně tvrdý povrch a vevnitř by byly rozvařené. Zatímco se vše vaří, oberte maso z žeber.
04.
Když je zelí hotové, dochuťte polévku zakysanou smetanou, prolisovaným česnekem a podle potřeby případně dolijte ještě trochu vroucí vody.
05.
Vše nechte ještě chvilku projít varem, přidejte hotové brambory, obrané maso a můžete podávat!
RECEPTY NA ZELNÉ POLÉVKY Z ČERSTVÉHO HLÁVKOVÉHO ZELÍ: