Hlavní obsah
3,0
(179)
Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Jednoduše, skoro bez práce a za hodně málo peněz – tak pořídíte zdravý a voňavý sirup z bezových květů. Pusťte se do toho!

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 láhev
  • 10 ks bezového květu
  • 1 kg cukru
  • 3,5 g kyseliny citronové
  • 1 l vody
Článek

Postup

01.

Vodu svařte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Přidejte do ní květy (čím víc pylu, tím víc chuti) a kyselinu citronovou a louhujte 24 hodin. Během této doby směs několikrát promíchejte, ideálně dřevěnou vařečkou.

02.

Pak sirup slijte přes jemný cedník nebo plátýnko, přidejte cukr, rozmíchejte a nechejte dalších 24 hodin odpočívat, opět za občasného promíchání.

03.

Vzniklý sirup přelijte do menších vyvařených sklenic a zavíčkujte. Uložte do chladu, vydrží asi půl roku.

Kdy voňavé květy černého bezu trhat a jak je uchovávat a zpracovávat, se dozvíte v článku o léčivých účincích květů černého bezu. A zkuste také bezový sirup zastudena

Energetická hodnota celkem - 1 láhev
Energie16 900 kJ
Bílkoviny0 g
Tuky0 g
Sacharidy995 g
Sůl0 g
SAFA0 g
Vláknina0 g
Cukry995 g
Související témata:

Načítám