Článek
Postup
01.
Den dopředu nasbírejte květenství bezu. Chvíli nechte květy ležet ve stínu, ať stihnou vylézt všichni broučci, a poté otrhejte nad velkým talířem jemné bílé kvítky.
02.
Otrhané květy vložte do skleněné šroubovací lahve, zalijte smetanou a v lednici nechte odležet do druhého dne.
OBLÍBENÉ CUPCAKY SI UDĚLEJTE I V JINÉ VERZI:
03.
Na druhý den rozpalte troubu na 180 stupňů, opláchněte a osušte 12 středně velkých jahod, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a v kastrolku rozpusťte máslo.
04.
Do jedné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Ve druhé míse prošlehejte vejce, přidejte mléko, bezový sirup, rozpuštěné máslo a znovu dobře prošlehejte. Vlijte do mísy se sypkými surovinami a lžící promíchejte tak, aby se všechna mouka provlhčila, ale zbytečně nešlehejte.
05.
Rozdělte těsto do připravené formy – košíčky naplňte zhruba do poloviny. Doprostřed každého vtiskněte jednu celou jahodu a vložte do trouby. Pečte zhruba 20 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá. Upečené nechte vychladnout.
06.
V mezičase si připravte krém. V míse prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Přes malé sítko k němu přeceďte bezovou smetanu, kterou jste dělali den předem, květy dobře vymačkejte. Znovu šlehejte, až krém zhoustne, trvá to chvilku.
07.
Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte krém na vychladlé dortíky a ozdobte podle fantazie – jemnými kvítky bezu, kouskem jahody nebo lístečkem máty či meduňky.
Nejsou cupcaky to pravé ořechové? Pak zkuste z bezu třeba řízky, anebo roládu s bezinkovou šlehačkou.