Hlavní obsah
3,3
(67)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kvetoucí černý bez láká každé jaro nejen včely, ale také mlsné jazyky. Takový domácí bezový sirup nebo likér, to je už klasika. Pro tentokrát můžete ale zkusit také domácí bezovou zmrzlinu!

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Zmrzlina
  • 4 ks bezového květu
  • 300 ml 40% smetany ke šlehání
  • 80 g cukru krupice
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 ks žloutků
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 lžička citronové šťávy
K podávání
  • 1 hrnek čerstvých jahod
  • 1 hrst malin
Článek

Postup

01.

Z čerstvých bezových květů vyberte broučky a mušky a jednotlivé kvítky oberte ze stopek.

02.

Kvítky zalijte smetanou a nádobu zavřete víčkem. Nechte v lednici 24 hodin odležet.

03.

Druhý den propasírujte smetanu s kvítky přes jemné plátno nebo hodně husté síto do hrnce. Přidejte cukr a mléko a začněte postupně zahřívat. Nenechte ale smetanu přejít varem, mohla by se srazit!

04.

Bokem si v misce prošlehejte žloutky. Pak do nich opatrně zašlehejte naběračku horké bezové smetany. Vzniklou směs nalijte do zbytku horké smetany, zahřívejte a míchejte, dokud směs nemá konzistenci řídkého pudinku.

05.

Nakonec do směsi vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte citronovou šťávou, případně i trochou citronové kůry.

06.

Připravenou zmrzlinovou směs nalijte do vaničky a dejte do mrazáku. Každých asi 30 minut ji lehce promixujte ponorným mixerem. Ten rozbije případné ledové krystalky a díky tomu bude zmrzlina hebká a krémová.

07.

Celý proces mražení trvá asi 5 hodin, v případě že máte zmrzlinovač, je příprava samozřejmě jednodušší. Hotovu zmrzlinu podávejte s letním ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.

Z bezu si můžete připravit i sirup, ze kterého je skvělá bezová limonáda nebo sekt. A výborná je roláda s bezovou šlehačkou!

Související témata:

Načítám