Článek
Postup
01.
Z čerstvých bezových květů vyberte broučky a mušky a jednotlivé kvítky oberte ze stopek.
02.
Kvítky zalijte smetanou a nádobu zavřete víčkem. Nechte v lednici 24 hodin odležet.
03.
Druhý den propasírujte smetanu s kvítky přes jemné plátno nebo hodně husté síto do hrnce. Přidejte cukr a mléko a začněte postupně zahřívat. Nenechte ale smetanu přejít varem, mohla by se srazit!
04.
Bokem si v misce prošlehejte žloutky. Pak do nich opatrně zašlehejte naběračku horké bezové smetany. Vzniklou směs nalijte do zbytku horké smetany, zahřívejte a míchejte, dokud směs nemá konzistenci řídkého pudinku.
05.
Nakonec do směsi vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte citronovou šťávou, případně i trochou citronové kůry.
06.
Připravenou zmrzlinovou směs nalijte do vaničky a dejte do mrazáku. Každých asi 30 minut ji lehce promixujte ponorným mixerem. Ten rozbije případné ledové krystalky a díky tomu bude zmrzlina hebká a krémová.
07.
Celý proces mražení trvá asi 5 hodin, v případě že máte zmrzlinovač, je příprava samozřejmě jednodušší. Hotovu zmrzlinu podávejte s letním ovocem, jako jsou jahody nebo maliny.
Z bezu si můžete připravit i sirup, ze kterého je skvělá bezová limonáda nebo sekt. A výborná je roláda s bezovou šlehačkou!