Článek
Postup
01.
Změklé máslo utřete s polovinou cukru. Nyní souběžně přidávejte vaječné žloutky a trochu zrníček z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt. Směs vyšlehejte do hladké, pěnové konzistence.
02.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu, vmíchejte zbylý cukr a došlehejte do tuha.
03.
Obě hmoty zvolna promíchávejte a po lžících přidávejte sypké přísady (obě mouky, bramborový škrob a kypřidlo).
04.
Docela nakonec vmíchejte pokrájené sušené či kandované ovoce obalené v troše kukuřičné mouky, díky které neklesne ke dnu.
05.
Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané formy na beránka.
06.
Pečte v troubě vyhřáté na 160 až 170 °C po dobu 30 až 40 minut, dokud nebude špejle po vytáhnutí suchá.
07.
Vychladlého beránka pocukrujte nebo ozdobte polevou.
Jestli máte ve svém okolí nějakého celiaka, určitě ho potěšíte i bezlepkovými sušenkami z arašídů, bramborovým mazancem nebo mandlovým koláčem z 5 surovin.
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?