Hlavní obsah
3,0
(186)
Foto: Extrudo

Foto: Extrudo

Jestli máte v rodině celiaka, asi víte, jakou má radost, když se najde pečená dobrota, kterou může i on. Pusťte se do klasického piškotového beránka, který je celý bezlepkový, a dopřejte tak tradiční Velikonoce opravdu každému!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 beránka
  • 250 g másla
  • 250 g cukru moučka
  • 6 ks vejce
  • 1 lusk vanilkového lusku
  • 1 špetka soli
  • 200 g kukuřičné mouky
  • 80 g pohankové mouky
  • 30 g bramborového škrobu
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 100 g kandovaného ovoce
Článek

Postup

01.

Změklé máslo utřete s polovinou cukru. Nyní souběžně přidávejte vaječné žloutky a trochu zrníček z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt. Směs  vyšlehejte do hladké, pěnové konzistence.

02.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu, vmíchejte zbylý cukr a došlehejte do tuha.

03.

Obě hmoty zvolna promíchávejte a po lžících přidávejte sypké přísady (obě mouky, bramborový škrob a kypřidlo).

04.

Docela nakonec vmíchejte pokrájené sušené či kandované ovoce obalené v troše kukuřičné mouky, díky které neklesne ke dnu.

05.

Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané formy na beránka.

06.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 až 170 °C po dobu 30 až 40 minut, dokud nebude špejle po vytáhnutí suchá.

07.

Vychladlého beránka pocukrujte nebo ozdobte polevou.

Jestli máte ve svém okolí nějakého celiaka, určitě ho potěšíte i bezlepkovými sušenkami z arašídů, bramborovým mazancem nebo mandlovým koláčem z 5 surovin

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Energetická hodnota celkem - 1 beránka
Energie19 395,25 kJ
Bílkoviny62,63 g
Tuky243,56 g
Sacharidy548,51 g
Sůl2,05 g
SAFA112,7 g
Vláknina19,56 g
Cukry317,89 g

Související články

Načítám