Článek
Postup
01.
Lněné semínko (nejlépe drcené) zalijte asi 100 ml vody a nechte alespoň 20 minut bobtnat. Mléko ohřejte a rozpusťte v něm droždí. V míse smíchejte mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru, najemno nastrouhané brambory a vejce, přidejte mléko s droždím a nakonec i rozpuštěné máslo.
02.
Pořádně promíchejte a zapracujte nasekané mandle a v rumu nabobtnalé rozinky (pár hodin předem je do něj namočte nebo pro urychlení společně krátce zahřejte v mikrovlnce či na plotně). Bezlepkové těsto bývá sušší, tak klidně přidejte i hrst kandované citrusové kůry.
03.
Těsto překryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. K tomu výborně poslouží trouba, kterou jste předem lehounce vyhřáli a mísu do ní pak zavřeli. V půlce kynutí těsto srazte vařečkou a nechte vykynout napodruhé.
04.
Koláčovou formu vystelte pečicím papírem (můžete ho i lehce potřít máslem) a těsto do ní uhlaďte. Nebo vytvarujte dva až tři bochánky přímo na pečicí papír, počítejte ale s tím, že budou trochu placatější. Nechte další hodinu kynout.
05.
Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C, teplotu ihned snižte na 160 °C a pečte 30 až 40 minut, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Krájejte až po vychladnutí.
Máte nějaké vlastní fígle pro pečení bez lepku?