Hlavní obsah
3,6
(47)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Bezlepkové pečení má svá specifika, ale to neznamená, že si musíte upírat třeba velikonoční mazanec. Stačí dodržet pár jednoduchých kroků a vláčný bochánek se vám povede stejně dobře jako z klasické mouky.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 mazanec
Těsto
  • 40 g lněných semínek
  • 500 g bezlepkové mouky
  • 8 g sušeného droždí
  • 120 g cukru moučka
  • 200 g brambor
  • 2 ks vejce
  • 100 g másla
  • 1 hrst rozinek
  • 1,5 panáku rumu
  • 1 hrst mandlí
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 špetka soli
Potření a ozdobení
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Lněné semínko (nejlépe drcené) zalijte asi 100 ml vody a nechte alespoň 20 minut bobtnat. Mléko ohřejte a rozpusťte v něm droždí. V míse smíchejte mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru, najemno nastrouhané brambory a vejce, přidejte mléko s droždím a nakonec i rozpuštěné máslo.

02.

Pořádně promíchejte a zapracujte nasekané mandle a v rumu nabobtnalé rozinky (pár hodin předem je do něj namočte nebo pro urychlení společně krátce zahřejte v mikrovlnce či na plotně). Bezlepkové těsto bývá sušší, tak klidně přidejte i hrst kandované citrusové kůry.

03.

Těsto překryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. K tomu výborně poslouží trouba, kterou jste předem lehounce vyhřáli a mísu do ní pak zavřeli. V půlce kynutí těsto srazte vařečkou a nechte vykynout napodruhé.

04.

Koláčovou formu vystelte pečicím papírem (můžete ho i lehce potřít máslem) a těsto do ní uhlaďte. Nebo vytvarujte dva až tři bochánky přímo na pečicí papír, počítejte ale s tím, že budou trochu placatější. Nechte další hodinu kynout.

05.

Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte plátky mandlí. Dejte do trouby vyhřáté na 190 °C, teplotu ihned snižte na 160 °C a pečte 30 až 40 minut, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Krájejte až po vychladnutí.

Máte nějaké vlastní fígle pro pečení bez lepku?

Načítám