Hlavní obsah
3,1
(48)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pro jednoho lehce traumatizující záležitost, pro jiného nostalgická vzpomínka na školní léta a sladké obědy. My dáváme rýžovému nákypu každopádně ještě šanci a pečeme ho na způsob voňavého koláče (což ocení i bezlepkáři) s hruškami a zlatavou krustičkou.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Rýže
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 2 hrnky mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
Koláč
  • 6 ks vejce
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 3 lžíce alkoholu
  • 3 ks hrušek
  • 1 plátek másla
  • 2 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

01.

Rýži s mlékem, solí, skořicí a zázvorem přiveďte k varu a za častého míchání 10 minut povařte. Nechte chvíli vychladnout.

02.

Vajíčka prošlehejte s cukrem, kůrou z jednoho citronu nebo pomeranče a výraznějším alkoholem (amaretto, ale dobrý bude i rum, koňak nebo ovocný likér).

03.

K vajíčkům vmíchejte rýži, směs nalijte do máslem vymazané nebo pečicím papírem vyložené koláčové formy, obložte plátky hrušek nebo jiného ovoce a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

04.

Po 40 minutách povrch posypte dvěma lžícemi cukru a dopečte tak, aby povrch zatuhl a zezlátl. Před podáváním můžete ještě potřít medem nebo sirupem – datlový se k jemně kořeněnému koláči se výborně hodí.

Tip: Ovoce obměňte podle chuti a sezony, a jestli je máte rádi, v přidaném alkoholu nechte nabobtnat hrst rozinek.

Co vy a rýžový nákyp, sladká dobrota, nebo gastrotrauma ze školní jídelny?

Načítám