Článek
Postup
01.
Rýži s mlékem, solí, skořicí a zázvorem přiveďte k varu a za častého míchání 10 minut povařte. Nechte chvíli vychladnout.
02.
Vajíčka prošlehejte s cukrem, kůrou z jednoho citronu nebo pomeranče a výraznějším alkoholem (amaretto, ale dobrý bude i rum, koňak nebo ovocný likér).
03.
K vajíčkům vmíchejte rýži, směs nalijte do máslem vymazané nebo pečicím papírem vyložené koláčové formy, obložte plátky hrušek nebo jiného ovoce a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
04.
Po 40 minutách povrch posypte dvěma lžícemi cukru a dopečte tak, aby povrch zatuhl a zezlátl. Před podáváním můžete ještě potřít medem nebo sirupem – datlový se k jemně kořeněnému koláči se výborně hodí.
Tip: Ovoce obměňte podle chuti a sezony, a jestli je máte rádi, v přidaném alkoholu nechte nabobtnat hrst rozinek.
Co vy a rýžový nákyp, sladká dobrota, nebo gastrotrauma ze školní jídelny?