Hlavní obsah
3,3
(35)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Místo klasické pšeničné mouky použijte čočkovou. Noky mají výraznější chuť a jsou mnohem sytější. Navíc je můžete servírovat i celiakům. Domácí noky jsou dobrota, která si zaslouží i domácí pesto. Třeba to rukolové máte hotové během dvou minut.

25 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Noky
  • 500 g batátů
  • 500 g mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička soli
  • 1 dávka másla
Rukolové pesto
  • 125 g čerstvé rukoly
  • 1 hrst parmazánu
  • 1 hrst ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 8 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1,5 lžičky citronové šťávy
  • 1 špetka chilli
Článek

Postup

01.

Sladké brambory, stejně jako ty klasické, je do noků nejlepší upéct – zbude v nich méně vody a bude tak potřeba méně mouky. Batáty (2 menší kusy) pečte vcelku při 200 °C asi 50 minut doměkka. Každopádně je můžete i pokrájené na kostky uvařit v osolené vodě.

02.

Upečené brambory oloupejte a teplé nebo studené smíchejte s vajíčkem, 1/2 lžičkou soli a asi 500 g mouky z červené čočky. Těsto může trochu lepit, ale když dáte vařit jeden nok na zkoušku, musí zůstat vcelku. Pokud se rozvaří, přidejte mouku.

03.

S těstem pracujte rychle, aby nezačalo měknout. Namočenýma rukama z něj tvořte tenké hady, které krájejte na jednotlivé nočky. Vařte je v osolené vodě ještě minutu od chvíle, kdy vyplavou na hladinu.

04.

Noky sceďte a případně ještě opečte na troše másla nebo olivového oleje.

05.

Na domácí pesto rozmixujte rukolu (můžete ji propláchnout horkou vodou, aby trochu slehla), sýr, ořechy nebo semínka ( hodí se i slunečnice, mandle, pinie nebo třeba kešu), česnek, sůl, olej, citron a podle chuti i trochu chilli. Pokud vám nějaké pesto zbude, zakápněte ho olejem, v lednici vám vydrží minimálně týden.

06.

Pesto přidejte k hotovým nokům a podávejte.

Foto: Autorka

Když noky ještě opečete na troše másla nebo oleje, budou uvnitř hezky vláčné a zvenčí křupavéFoto: Autorka

Načítám