Článek
Postup
01.
Sladké brambory, stejně jako ty klasické, je do noků nejlepší upéct – zbude v nich méně vody a bude tak potřeba méně mouky. Batáty (2 menší kusy) pečte vcelku při 200 °C asi 50 minut doměkka. Každopádně je můžete i pokrájené na kostky uvařit v osolené vodě.
02.
Upečené brambory oloupejte a teplé nebo studené smíchejte s vajíčkem, 1/2 lžičkou soli a asi 500 g mouky z červené čočky. Těsto může trochu lepit, ale když dáte vařit jeden nok na zkoušku, musí zůstat vcelku. Pokud se rozvaří, přidejte mouku.
03.
S těstem pracujte rychle, aby nezačalo měknout. Namočenýma rukama z něj tvořte tenké hady, které krájejte na jednotlivé nočky. Vařte je v osolené vodě ještě minutu od chvíle, kdy vyplavou na hladinu.
04.
Noky sceďte a případně ještě opečte na troše másla nebo olivového oleje.
05.
Na domácí pesto rozmixujte rukolu (můžete ji propláchnout horkou vodou, aby trochu slehla), sýr, ořechy nebo semínka ( hodí se i slunečnice, mandle, pinie nebo třeba kešu), česnek, sůl, olej, citron a podle chuti i trochu chilli. Pokud vám nějaké pesto zbude, zakápněte ho olejem, v lednici vám vydrží minimálně týden.
06.
Pesto přidejte k hotovým nokům a podávejte.
Skvělé jsou i domácí dýňové noky nebo bramborové gnocchi podle šéfkuchaře. A rozhodně k nim zkuste brokolicové pesto!