Hlavní obsah
3,4
(165)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Herečku Báru Jánovou dost možná znáte z televizních obrazovek i vy, seriály jsou její druhý domov. Do kuchyně si ji pozval i Pavel Berky, aby mu v pořadu Ve dvou se to lépe vaří pomohla s vynikající bezlepkovou roládou.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Roláda
  • 5 ks vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 špetka soli
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g čerstvých jahod
Článek

Postup

01.

Troubu si předehřejte na 175°C. Mezitím si oddělte žloutky od bílků, přidejte 30 gramů cukru a vyšlehejte tuhý sníh

02.

Žloutky se zbylým cukrem vyšlehejte do pěny a na konci za stálého šlehání přilejte olej. 

03.

V misce promíchejte kakao se škrobem a vše zapracujte do vaječné pěny. Na konec do směsi ručně zlehka zapracujte i sníh.

04.

Plech vystelte pečicím papírem, který pomažte máslem. Na něj pak vylijte těsto a rovnoměrně ho rozetřete do všech stran. Roládu pečte přibližně 20 minut. 

05.

Po upečení těsto z trouby vyndejte a spolu s pečicím papírem přeneste na pracovní plochu. Navrch položte nový pečicí papír a ještě horké těsto zarolujte do rolády. Nechte vychladnout.

06.

Mezitím si připravte krém. Do mísy od kuchyňského robota dejte mascarpone, smetanu a cukr a vyšlehejte do tuha.

07.

Vychladlé těsto rozrolujte a rovnoměrně na něj naneste celý krém. Do přibližně třetiny těsta vyskládejte celé očištěné jahody a znovu zarolujte do rolády. Roládu nechte vychladnout v lednici minimálně 2 hodiny.

Na recept se můžete podívat v pořadu Ve dvou se to lépe vaří, který se vysílá každou neděli v 16:45 na Televizi Seznam. 

Dezerty s jahodami jsou prostě klasika, která nikdy nezklame! Stejně jako třeba lehký dort s ovocem, tvarohem a želé. Anebo dáváte přednost hutnějšímu sladkému, jako jsou třeba brownies

Energetická hodnota celkem - 1 roládu
Energie21 811,95 kJ
Bílkoviny54,35 g
Tuky429,7 g
Sacharidy282,77 g
Sůl2,63 g
SAFA257,73 g
Vláknina7,77 g
Cukry250,38 g
Související témata:
Barbora Jánová

Načítám