Hlavní obsah
3,1
(49)
Foto: David Háva

Foto: David Háva

O blahodárných účincích bezových květů není pochyb a věděli to i naši předkové. Květ černého bezu pomáhá při horečce i nachlazení, chrání cévy, je účinný při léčbě křečových žil i hemeroidů. Připravte si z nich ocet!

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 láhev
  • 10 ks bezového květu
  • 500 ml octa 8%
Článek

01.

 Květy důkladně opláchněte a nechte oschnout. Do čisté zavařovací sklenice nalijte ocet a přidejte květy tak, aby byly celé ponořené.

02.

Přikryjte plátýnkem a nechte v chladu a temnu louhovat 4 až 6 týdnů. Pak ocet sceďte a přelijte do láhve.

Tip: Do octa můžete přidat i hrst malin. Malinovo-bezinkový ocet se bude hodit na sladké i slané saláty.

Připravte si i voňavý sirup z černého bezu. Receptů je mnoho, stačí si jen vybrat. Co třeba zkusit dělaný zastudena?

Energetická hodnota celkem - 1 láhev
Energie861,5 kJ
Bílkoviny0,03 g
Tuky0,03 g
Sacharidy50,7 g
Sůl0,5 g
SAFA0 g
Vláknina1 g
Cukry30,7 g
Související témata:

Načítám