Článek
Postup
Tentokrát začneme malým upozorněním: v receptu je uvedené neslazené kondenzované mléko, tak na to dejte při nákupu pozor – slazené má jinou konzistenci a výsledek by byl navíc příliš sladký. A jestli nemáte kondenzované mléko po ruce, použijte místo něj smetanu ke šlehání. A pro každý případ: Víte, jak vyrobit domácí salko, slazené kondenzované mléko?
01.
Kondenzované mléko lehce prošlehejte s cukrem (lžičku si nechte bokem), solí, vanilkou a vejcem. V jiné misce smíchejte vlažnou vodu se sušeným droždím a odloženou lžičkou cukru a nechte chviličku vzejít.
NECÍTÍTE SE NA KYNUTÉ TĚSTO? SUPER KOBLÍŽKY JSOU I BEZ KVASNIC
02.
Do velké mísy nasypejte mouku a šlehačem nebo robotem s hnětacím hákem do ní řádně zapracuje mléčnou směs, vodu s droždím a vlažné rozpuštěné máslo. Hotové těsto je měkké a hladké. Kdyby vám přišlo moc řídké, můžete přidat lžíci mouky, aby se trochu zahustilo. Mísu přiklopte a uložte na teplé místo asi na hodinu a půl až dvě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Chyby při pečení: Jak na kynuté těsto?
03.
Nakynuté těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a nijak ho nepropracovávejte, jen ho jemně rozválejte na obdélník velký asi 25 × 35 cm a silný asi 6–7 mm. Vyválené těsto rozkrájejte na 12 zhruba stejně velkých čtverců.
KYNUTÉ A SMAŽENÉ... RODINA VÁM UTRHÁ RUCE!
04.
Ve vhodném hrnci dejte na střední plamen rozehřát asi 3–4cm vrstvu oleje. Nachystejte si mřížku, na které usmažené beignetky necháte okapat od přebytečného oleje, a vedle postavte mísu s moučkovým cukrem. Jak správně smažit koblihy a vdolky?
05.
Do horkého oleje vkládejte připravené kousky těsta a smažte je necelé dvě minuty z každé strany dozlatova. Vyjměte je, nechte pořádně okapat na mřížce a nakonec ještě teplé obalte v opravdu pořádné vrstvě moučkového cukru. Ihned podávejte.
V New Orleansu se smaží beignetky, ve food trucku se ale připravují i jiné dobroty. Třeba burgery s trhaným vepřovým masem nebo skvělé sendviče. Anebo vyzkoušíte recept na domácí vymazlený hot dog? Je jen na vás, do čeho se dnes pustíte vy!