Hlavní obsah

Barevný salát na léto: Těstoviny, mandarinky a medový dresink

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Připravte si svěží letní těstovinový salát. Bude vás bavit se na něj nejen koukat, ale zaručuji vám, že si na něm i skvěle pochutnáte! Můžete ho konzumovat samotný nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Článek

V teplých letních dnech si často klademe otázku, co připravit k obědu. Na nic těžkého obvykle chuť nemáme a v kuchyni se nám stát celé dopoledne také nechce. Vyzkoušejte proto dnešní tip na letní těstovinový salát plný skvělých a poměrně neobvyklých ingrediencí. Kombinace chutí je výtečná a lehký dresink ji jen podtrhuje. Věřte, že s tímto salátem vykouzlíte úsměv každému, kdo bude mít to štěstí ho ochutnat! Můžete si ho připravit během chvilky také večer a zabalit si ho do práce jako skvělý oběd, u kterého vám nevadí, že vystydne.

Letní těstovinový salát

Na 4 porce potřebujete: 300 g těstovin farfalle, 200 g sýru feta, 1 konzervu mandarinek ve sladkém nálevu, 125 g cherry rajčat, 130 g vyloupaného hrášku, 80 g baby špenátu, 30 g sušených brusinek, hrstku slunečnicových a dýňových semínek, 25 g čerstvých bylinek (použila jsem bazalku a koriandr), olivový olej, sůl, pepř. Na dresink: 4 lžíce olivového oleje, šťávu z půlky citronu, 1 lžičku dijonské hořčice, 1 lžíci medu, 2 lžíce sladkého nálevu z mandarinek, sůl, pepř

Postup: Nejprve si uvařte těstoviny dle návodu na skus. V mezičase si připravte smícháním všech ingrediencí dresink a dejte ho vychladit do lednice. Uvařené těstoviny pokapejte olivovým olejem, promíchejte a nechte vychladnout.

Mandarinky sceďte, zeleninu umyjte a hrášek asi pět minut povařte. K těstovinám postupně přidejte na čtvrtky pokrájená cherry rajčata, vychladlý hrášek, mandarinky a potrhaný špenát, dále brusinky, semínka a nasekané bylinky. Sýr feta rozdrolte mezi prsty do salátové mísy. Nakonec salát zalijte připraveným dresinkem a ještě dle chuti lehce osolte a opepřete. S lehkostí salát promíchejte a podávejte.

Tip: Máte doma sušené švestky? V tom případě je klidně přidejte místo brusinek nebo i k nim. Hrášek můžete použít čerstvý i mrazený.

Máme pro vás tři další nápadité salátové variace, které byste měli rozhodně vyzkoušet! A co říkáte na kreaci s tuňákem, hruškou či kuřetem? Jaký salát připravujete doma nejčastěji?

Načítám