Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 170 °C. Čtverhranou formu (nebo pekáček) o rozměrech asi 20x20 cm vymažte tukem a vysypte moukou.
02.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do vysoké hladké husté pěny. Omyjte metly a bílky vyšlehejte se špetkou soli do hustého sněhu.
03.
Do žloutků opatrně vmíchejte na střídačku sníh a mouku. Hotové těsto nalijte do formy, povrch zarovnejte a vložte do trouby. Pečte asi 15–20 minut dozlatova.
04.
Mezitím vymíchejte čerstvý sýr s moučkovým cukrem do hladkého krému, můžete přidat i špetku mleté vanilky. Uložte ztuhnout do lednice.
05.
Hotový piškot vyndejte a nechte asi 10 minut zchladnout. Pak jej vyklopte a nechte vychladnout úplně. Nakrájejte ho na 9 stejně velkých kostek (v každé šířce formy dva řezy). Připravené kostky prokrojte, polovinu jich namažte marmeládou a přiklopte. Pokud byste celý piškot prokrojili, promazali a pak teprve krájeli na kostky, marmeláda by se krájením rozmazala po hranách kostek, což v tomto případě není žádoucí. Co takhle zkusit domácí citrusovou marmeládu?
06.
Kostky po celém povrchu kromě spodní strany namažte ztuhlým krémem. Takto můžete ponechat přiklopené v lednici do druhého dne, aby se piškot s marmeládou a krémem proležel.
07.
Před podáváním posypte ze všech stran barevným cukrovým zdobením a přidejte cukrová vajíčka. Pokud byste moučník zdobili dopředu, barva z posypek a vajíček se rozmočí do krému, což nevypadá úplně pohledně.
Pokud právě chystáte velikonoční menu, poradíme vám, jak na něj – od polévky po dezert.
A možná vám přijde vhod i 7 tipů, jak si jarní svátky užít i letos naplno!