Článek
Postup
01.
Banány vybírejte co nejzralejší, klidně s fleky – čím měkčí, tím sladší a výraznější.
02.
Změklé máslo (asi 60 g) utřete s cukrem. Vmíchejte řecký nebo smetanový jogurt (150 g), vajíčka, rozmixované banány, vanilku, mouku, sodu nebo kypřicí prášek a sůl.
03.
Pro slavnostnější verzi vmíchejte i nahrubo nasekanou tabulku (100 g) oblíbené čokolády a hrst nesolených arašídů, vlašáků nebo pekanů. Část si můžete schovat na ozdobu a povrch chlebíčku s nimi před pečením posypat.
04.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček, navrch položte podélně rozříznutý třetí banán a pečte asi hodinu při 180 °C dozlatova. Propečenost otestujte špejlí – když ji po zapíchnutí do těsta vytáhnete suchou, je hotovo. Pokud by povrch příliš hnědl, přikryjte chlebíček v troubě pečicím papírem.
05.
Pro extra hodobóžovou verzi podávejte s domácí nutellou , arašídovou nugetou nebo burákovým máslem.
Co děláte s přezrálým ovocem vy?