Hlavní obsah
3,1
(163)
Foto: David Háva

Foto: David Háva

Banica je slavný bulharský slaný koláč, který je oblíbený i za hranicemi balkánského státu. Je poměrně sytý. Přidejte k němu misku zeleninového salátu nebo jogurtového dipu a máte postaráno o lehkou letní večeři či pohoštění na party!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
  • 2 balení listového těsta
  • 300 g balkánského sýru
  • 2 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 2 lžíce másla
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Do mísy nastrouhejte nebo rozdrobte sýr. Přidejte jogurt, prolisované stroužky česneku a vejce. Směs opepřete a dobře promíchejte. Už nesolte, protože balkánský sýr je slaný dost. (Víte, jak vyrobit balkánský sýr doma – za pár minut a levněji?)

02.

Pláty listového těsta rozložte a oba rozřízněte po delší straně na tři užší pruhy. Naplňte je sýrovou směsí a opatrně zatočte jako palačinky. Okraje potřete rozpuštěným máslem. Zbylým máslem potřete dno zapékací formy a válečky z listového těsta do ní zatočte do tvaru šneka – začínejte uprostřed. Potřete zbylým máslem a koláč pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Tip: Banicu můžete potírat také vajíčky. Lze ji naplnit tím, co vám chutná: ochuceným mletým masem, špenátem, pórkem s vejci. A dělá se také nasladko s tvarohem.

Banica nemusí být jen zatočená. Podívejte se na originální recept krok za krokem: bulharská banica se špenátem na plech.

Energetická hodnota celkem - 20 cm průměr formy
Energie14 006,06 kJ
Bílkoviny97,43 g
Tuky235,87 g
Sacharidy208,26 g
Sůl19,84 g
SAFA133,65 g
Vláknina6,28 g
Cukry28,39 g

Načítám