Článek
Postup
01.
Do mísy nastrouhejte nebo rozdrobte sýr. Přidejte jogurt, prolisované stroužky česneku a vejce. Směs opepřete a dobře promíchejte. Už nesolte, protože balkánský sýr je slaný dost. (Víte, jak vyrobit balkánský sýr doma – za pár minut a levněji?)
02.
Pláty listového těsta rozložte a oba rozřízněte po delší straně na tři užší pruhy. Naplňte je sýrovou směsí a opatrně zatočte jako palačinky. Okraje potřete rozpuštěným máslem. Zbylým máslem potřete dno zapékací formy a válečky z listového těsta do ní zatočte do tvaru šneka – začínejte uprostřed. Potřete zbylým máslem a koláč pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
03.
Banicu podávejte s rajčatovým salátem, okurkovým salátem s koprem nebo jogurtovým dipem s česnekem.
Tip: Banicu můžete potírat také vajíčky. Lze ji naplnit tím, co vám chutná: ochuceným mletým masem, špenátem, pórkem s vejci. A dělá se také nasladko s tvarohem.
Banica nemusí být jen zatočená. Podívejte se na originální recept krok za krokem: bulharská banica se špenátem na plech.