Článek
Jeden s kuřecím masem, druhý s hovězím a třetí? Sladká tečka na závěr – ananas, broskev a mascarpone. Dostali jste na ně chuť? Tady jsou recepty!
Kuřecí špízy s mangovou salsou
Na 4 špízy potřebujete: 2 větší kuřecí prsa, 2 lžíce sezamu, 2 lžíce strouhaných mandlí, 2 lžíce olivového oleje, 150 g anglické slaniny, sůl a pepř. Na salsu:půl manga, půl červené cibule, špetku chilli, snítku čerstvého koriandru a máty, šťávu z půlky limetky, lžíci olivového oleje, špetku pepře.
Postup:Kuřecí prsa nakrájejte na větší kousky, obalte je ve směsi oleje, sezamu, mandlí, soli a pepře. Anglickou slaninu nakrájejte na kostky. Střídavě je napichujte na špízové jehly a dejte na gril opéct. Mezitím nachystejte salsu. Do misky vložte kousky manga, nahrubo nakrájenou cibuli, chilli, posekaný koriandr, mátu, šťávu z limetky, olej i pepř. Vše hrubě rozmixujte tyčovým mixérem a podávejte spolu se špízy.
Hovězí kuličky s paprikami
Na 4 špízy potřebujete: 250 g mletého hovězího masa, snítku čerstvého rozmarýnu, špetku pepře, soli, chilli, 4 batáty, 2 lžíce olivového oleje. Na salsu: 2 lžíce naložených proužků paprik, lžičku mletých mandlí, 2 stroužky česneku, špetku uzené papriky, sůl, pepř a lžíci olivového oleje.
Postup: Hovězí maso dochuťte nasekaným rozmarýnem, solí, pepřem a chilli, propracujte a vytvořte kuličky o průměru 2,5 centimetru. Batáty oloupejte nebo dobře omyjte a nakrájejte na silnější plátky. Plátky z obou stran potřete olejem, posolte a opepřete. Pak na špejli střídavě napichujte kuličky a batáty. Do misky pak dejte papriky, mandle, prolisovaný česnek, uzenou papriku, sůl, pepř i olej. Krátce vše nahrubo nasekejte tyčovým mixérem a podávejte k opečeným špízům.
Ovoce jako sladká tečka
Na 4 špízy potřebujete: půl ananasu, 3 broskve, 50 ml rumu, 2 lžíce třtinového cukru, lžičku vanilkového extraktu, šťávu z jedné limetky, 125 g mascarpone, strouhanou čokoládu.
Postup: Ananas i broskve očistěte a nakrájejte na stejné kousky. Ty pak napichujte na špízy, které položte na mírně rozpálený gril. Z rumu, cukru, vanilky a limetky připravte marinádu, kterou ovocné špízy při grilování pravidelně potírejte. Když je ovoce měkké a provoněné, rozdělte ho na talíře a podávejte s kopečky mascarpone a strouhanou čokoládou.
Jaké špízy patří mezi favority u vás doma? Už jste zkoušeli nějaké ovocné?