Článek
Postup
01.
Do misky nasypte hladkou mouku. Doprostřed udělejte důlek, do kterého dejte 3 lžíce cukru a oba žloutky. Přilejte 1/3 teplého mléka a rozdrobte kostku droždí. Až droždí vykyne, přidejte máslo pokojové teploty, zbylé mléko, vypracujte lepivé těsto a nechte kynout na teplém místě aspoň 30 minut.
02.
Zelí nastrouhejte najemno a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. V hrnci rozpalte lžíci oleje a zelí na něj dejte pomaloučku restovat. Nechte ho v pánvi aspoň 20 minut, dokud nemá hnědou barvu a není měkké. Pak ho zasypejte zbylým cukrem a nechejte zkaramelizovat.
03.
Vykynulé těsto rozválejte na pomoučněném vále na asi centimetr vysokou placku, ze které pomocí skleniček nebo vykrajovátek dělejte placky. Doprostřed každé placky dejte lžíci zelí, zabalte jako měšec a rukou znovu rozplácněte. Každou placku několikrát propíchněte vidličkou, potřete zbylým olejem a položte na plech vystlaný pečicím papírem.
04.
Dejte péct na 180 °C dozlatova. Podávat můžete teplé i vychladlé.
Tak co na náš recept na zelí nasladko říkáte?