Hlavní obsah
3,5
(28)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

I babička nás občas zaskočí netradičním a přitom skvělým receptem. Slyšeli jste někdy o sladkém moučníku ze zelí, kterému se říká zelník? My v redakci ne! O to víc nás ale jeho chuť uchvátila!

Neuvedeno
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 placek
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 250 g hladké mouky
  • 2 ks žloutků
  • 8 lžic cukru krupice
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 40 g droždí
  • 250 ml mléka
Článek

Postup

01.

Do misky nasypte hladkou mouku. Doprostřed udělejte důlek, do kterého dejte 3 lžíce cukru a oba žloutky. Přilejte 1/3 teplého mléka a rozdrobte kostku droždí. Až droždí vykyne, přidejte máslo pokojové teploty, zbylé mléko, vypracujte lepivé těsto a nechte kynout na teplém místě aspoň 30 minut.

02.

Zelí nastrouhejte najemno a vymačkejte z něj přebytečnou vodu. V hrnci rozpalte lžíci oleje a zelí na něj dejte pomaloučku restovat. Nechte ho v pánvi aspoň 20 minut, dokud nemá hnědou barvu a není měkké. Pak ho zasypejte zbylým cukrem a nechejte zkaramelizovat.

03.

Vykynulé těsto rozválejte na pomoučněném vále na asi centimetr vysokou placku, ze které pomocí skleniček nebo vykrajovátek dělejte placky. Doprostřed každé placky dejte lžíci zelí, zabalte jako měšec a rukou znovu rozplácněte. Každou placku několikrát propíchněte vidličkou, potřete zbylým olejem a položte na plech vystlaný pečicím papírem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Dejte péct na 180 °C dozlatova. Podávat můžete teplé i vychladlé.

Tak co na náš recept na zelí nasladko říkáte?

Energetická hodnota celkem - 12 placek
Energie13 277,32 kJ
Bílkoviny54,5 g
Tuky182,25 g
Sacharidy325,12 g
Sůl8,86 g
SAFA70,63 g
Vláknina28,65 g
Cukry132,32 g
Související témata:

Načítám