Článek
Nejlepší na francouzských bramborách je, že do nich můžete přidat cokoliv, na co máte chuť – anebo co je právě po ruce. Nemáte tvrdý sýr na posyp? Použijte mozzarellu. Chybí vám smetana na vaření? Nevadí! Skvěle poslouží i zakysaná. A uzené maso snadno nahradíte měkkým salámem nebo pikantní klobáskou.
Postup
01.
Brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka, sceďte a nechte zchladnout. Pak je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Uzené maso nebo šunku nakrájejte na malé kostky a cibuli na kolečka. Vše zlehka promíchejte.
02.
Troubu zapněte na 200 °C. Ve velké míse rozšlehejte vajíčka a postupně do nich vmíchejte zakysanku nebo smetanu na vaření. Do vajíček přidejte koření, kterým chcete brambory ochutit, dostane se tak nejsnáze do všech vrstev pokrmu.
Tip: Co se týče smetany, vyzkoušejte postupně sladkou i zakysanou, každá dá jídlu trochu jiný nádech a oboje je vážně dobré!
03.
Zapékací misku vymažte trochou oleje nebo kouskem másla a vsypte do ní brambory promíchané s masem a cibulkou. Zalijte připravenou vaječno-smetanovou směsí.
04.
Sýr nastrouhejte nahrubo a připravené brambory jím posypte. Zapékací misku vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a vajíčka ztuhnou. Podávejte se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.
Inspirujte se dalšími zapečenými pokrmy. Výborné jsou zapečené těstoviny se sýrem a pečeným česnekem, zapečená růžičková kapusta se slaninou nebo rychlé ragú zapečené s bramborovou kaší.
Poznámka redakce: Tento článek byl aktualizován o nové informace.