Článek
Postup
01.
Rozinky namočte do rumu.
02.
Do prosáté mouky udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte oba cukry a zalijte částí ohřátého mléka. Nemíchejte, jen dejte na teplé místo a nechte chvíli vzejít kvásek.
03.
Přimíchejte vejce i žloutky, změklé máslo, citronovou kůru, špetku soli a zbytek mléka. Vypracujte tužší hladké těsto (můžete si pomoct hnětacím robotem) a dejte přikryté utěrkou do tepla vykynout.
04.
Mezitím si připravte náplně: tvaroh smíchejte s cukrem, žloutkem a namočenými rozinkami, povidla rozmíchejte.
05.
Polovinu vykynutého těsta rozválejte na pomoučněném vále, nařezejte na čtverečky o straně asi 10 cm a na každý dejte lžíci tvarohové náplně.
06.
Přitlačte k sobě vždy dva protilehlé rohy, a vytvořte tak šátečky. Stejně postupujte s druhou částí těsta a povidly.
07.
Hotové šátečky potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte na vymaštěném plechu při 180 stupních asi 15 minut. Hotové pocukrujte.