Článek
Postup
01.
Červené fazole den předem namočte do velkého množství studené vody, aby nabobtnaly a trochu změkly. Pak fazole propláchněte, vložte do čisté vody a nechte asi 30 minut vařit doměkka. Pokud nemáte možnost fazole namočit den předem, přidejte do vody asi 1 lžičku jedlé sody, fazole tak během vaření snáze změknou.
02.
Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na kolečka, stejně tak nakrájejte na menší kousky pórek, toho dejte podle chuti polovinu až celý. Všechnu zeleninu vložte spolu s nasekanou petrželovou natí (pokud nemáte nať, přidejte nasekanou kudrnku), majoránkou, zrnky pepře a kmínem do asi 2 litrů vody a uvařte doměkka. Na pánvi mezitím rozpusťte máslo, zasypte hladkou moukou a usmažte zlatavou jíšku. Do té pak vmíchejte mletou papriku a ještě asi minutu ji nechte zpěnit, aby pustila chuť.
03.
Uvařené fazole sceďte a přidejte k měkké zelenině. Do připravené polévky vmíchejte také jíšku, kterou důkladně rozmíchejte, aby v polévce nebyly hrudky. Pozor také, aby se voda v polévce během vmíchávání nevařila, to byste se hrudek už nejspíš nezbavili :-). Osolte, opepřete a podávejte horké.