Článek
Postup
01.
Maso na roládu důkladně naklepejte a z obou stran osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte najemno a v míse ji smíchejte s mletým masem a vajíčky, podle chuti směs ještě trochu dochuťte solí a pepřem. Papriku stejně jako mrkev nakrájejte na dlouhé proužky.
02.
Troubu zapněte na 160 stupňů. Plát masa z vnitřní strany potřete hořčicí a poklaďte plátky slaniny a sýru. Do středu urovnejte proužky mrkve a papriky a na ně rovnoměrně po celé délce naneste směs z mletého masa.
03.
Roládu pak opatrně smotejte a celou ji ovažte kuchyňským provázkem nebo zdvojenou bílou nití, aby maso během pečení drželo hezky pohromadě. V pekáči nebo v hlubokém plechu rozpusťte máslo a nechte ho pořádně rozehřát. Pak na něm ze všech stran roládu zprudka opečte, aby se maso zatáhlo.
04.
Pekáč přiklopte poklicí (na plechu použijte alobal, ale pekáč je prostě lepší) a vložte do trouby. Roládu pečte asi 1,5 hodiny. Když je maso skoro měkké, teplotu zvyšte na 200 stupňů a nechte ji dopéct ještě asi 25 minut bez poklice. Celková doba pečení záleží na typu masa i na tom, jak peče vaše trouba. Po celou dobu pečení maso pravidelně přelévejte výpekem.
05.
Upečenou roládu nechte chvíli zchladnout, zbavte ji nití a krájejte na tenké plátky. Pokud chcete úplně tenoučké, je potřeba nechat ji vychladnout zcela! Jako příloha se skvěle hodí rýže nebo šťouchané brambory.