Hlavní obsah
3,4
(14)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dokonalý vepřový bok s bylinkami a medem. Je sice trochu tučnější, o to více má ale luxusní šťávy a dokonalé vůně! Připravte si ho v neděli a potěšte především mužské osazenstvo stolu!

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg vepřového boku
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • 1 hrst čerstvého rozmarýnu
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžíce medu
  • 1,5 lžičky soli
Salát
  • 2 ks salátové okurky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce octa 8%
  • 2 lžíce cukru
  • 1 stroužek česneku
Článek

Postup

01.

Nejdříve připravte bylinky na bok. Tymián, rozmarýn a česnek nasekejte na co nejjemněji a vsypte do misky. Přidejte sůl a promíchejte. Směs vmasírujte do celého boku, snažte se co nejdůkladněji, aby všechny chutě prostoupily masem co nejlépe.

02.

Bok dejte do pekáčku, pokapejte ho medem a jemně posypte kmínem a nechte chvíli odpočívat. Bok ještě podlijte trochou vody.

03.

Troubu předehřejte na 180 stupňů a maso dejte péct zhruba na dvě hodiny, podle toho, jak je velký. Během pečení pustí hodně šťávy, občas jí bůček přelijte.

04.

Okurky oloupejte a nastrouhejte tak, jak je máte rádi. V mističce s trochou vody smíchejte ocet, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a cukr, směs vmíchejte k okurkám, promíchejte a případně dochuťte.

Související témata:

Načítám