Hlavní obsah
3,4
(38)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Je konec listopadu a s ním i nejvyšší čas na pečení perníčků. Receptů na ně, je stejně jako na většinu vánočního cukroví, spousta. My pro vás dnes máme výborný recept s mletými ořechy. A jsou výborné!

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 plechy
Těsto
  • 650 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 250 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g vlašských ořechů
Na podsypávání a potření
  • 1 hromádka hladké mouky
  • 1 ks bílku
Na vymazání plechu
  • 1 kousek sádla
Článek

Postup

01.

Výroba perníčkového těsta je velmi jednoduchá, jen nezapomeňte, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Do mísy nasypte hladkou mouku a udělejte v ní důlek. Do toho nalijte med, který si v případě, že je příliš hustý, můžete předem trochu nahřát. Přidejte cukr, rozpuštěné máslo, vajíčka, skořici, sodu (tu dejte bokem od „mokrých“ surovin), mléko a rum a nakonec přidejte i pomleté vlašské ořechy.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Všechny ingredience nejdřív vařečkou, a potom rukama propracujte, dokud nevznikne hladké jemné těsto. To zabalte do sáčku nebo potravinové fólie a dejte ho do druhého dne odležet do lednice.

03.

Odpočinuté těsto vyndejte z lednice asi 15 minut předem, aby se při pokojové teplotě trochu zahřálo a lépe se zpracovávalo. Nikdy ho ale nenechte rozměknout docela, jinak se bude lepit. Plechy vymažte kouskem sádla a troubu předehřejte na 180 stupňů.

04.

Hroudu těsta rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na tenký plát a formičkami z něj vykrajujte oblíbené tvary, které klaďte na plech kousek od sebe, při pečení těsto trochu nabude.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Když máte aspoň dva plechy hotové, začněte péct. Perníčky se pečou asi 7–8 minut dozlatova. Po vyndání je ihned potřete vaječným bílkem, aby se leskly (někdo používá cukrovou vodu) a máte hotovo. Do Vánoc je uložte s polovinou jablka do krabice vyložené pečicím papírem či alobalem do chladu.

Tip

Pokud je budete chtít nazdobit, nechte si to až na dobu těsně před svátky, aby se vám poleva zbytečně nedrolila.

Související témata:

Načítám