Článek
Postup
01.
Výroba perníčkového těsta je velmi jednoduchá, jen nezapomeňte, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Do mísy nasypte hladkou mouku a udělejte v ní důlek. Do toho nalijte med, který si v případě, že je příliš hustý, můžete předem trochu nahřát. Přidejte cukr, rozpuštěné máslo, vajíčka, skořici, sodu (tu dejte bokem od „mokrých“ surovin), mléko a rum a nakonec přidejte i pomleté vlašské ořechy.
02.
Všechny ingredience nejdřív vařečkou, a potom rukama propracujte, dokud nevznikne hladké jemné těsto. To zabalte do sáčku nebo potravinové fólie a dejte ho do druhého dne odležet do lednice.
03.
Odpočinuté těsto vyndejte z lednice asi 15 minut předem, aby se při pokojové teplotě trochu zahřálo a lépe se zpracovávalo. Nikdy ho ale nenechte rozměknout docela, jinak se bude lepit. Plechy vymažte kouskem sádla a troubu předehřejte na 180 stupňů.
04.
Hroudu těsta rozválejte na pomoučněné pracovní ploše na tenký plát a formičkami z něj vykrajujte oblíbené tvary, které klaďte na plech kousek od sebe, při pečení těsto trochu nabude.
05.
Když máte aspoň dva plechy hotové, začněte péct. Perníčky se pečou asi 7–8 minut dozlatova. Po vyndání je ihned potřete vaječným bílkem, aby se leskly (někdo používá cukrovou vodu) a máte hotovo. Do Vánoc je uložte s polovinou jablka do krabice vyložené pečicím papírem či alobalem do chladu.
Tip
Pokud je budete chtít nazdobit, nechte si to až na dobu těsně před svátky, aby se vám poleva zbytečně nedrolila.