Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte kvásek. Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte lžičku cukru a rozdrobené kvasnice a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mléko vyndané z lednice stačí vložit při výkonu 600 W na 40 vteřin do mikrovlnky, má pak ideální teplotu.
02.
Do mísy nasypte hladkou mouku a špetku soli a přilijte nakynutý kvásek. Podle potřeby těsto zadělejte s asi 300 ml mléka. Těsto má být řidší než na koláče, ale úplně tekuté být také nesmí. Ideálně by se mělo táhnout za metlami a být krásně pružné. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte asi na 40 minut kynout na teplé místo, v případě nouze je můžete vložit do mírně vyhřáté trouby. (Pokud ho budete dávat na topení, vložte pod mísu prkénko, aby těsto kynulo rovnoměrně.)

Z kvásku, mléka a mouky zadělejte těstoFoto: Mona Martinů
03.
Když těsto nakyne, vyklopte je na vál a v hluboké pánvi nebo fritéze rozehřejte olej. Ve fritéze je ideální teplota kolem 180 stupňů, na pánvi plotnu zapněte asi na 2/3 výkonu, v příliš horkém oleji by se langoše spálily a v silnějších částech by zůstaly syrové. Těsto zlehka propracujte a omoučenou lžící nebo rukou z něj trhejte menší kousky. Z těch pak prsty „vytahejte“ placky na langoše a vkládejte je hned do horkého oleje. Z obou stran usmažené langoše (trvá to celkem asi 3–4 minuty) položte na savý papír, abyste se zbavili přebytečného tuku.
04.
Česnek oloupejte, prolisujte do misky, přidejte trochu soli a zalijte kapkou vody. Hotové langoše potírejte touto česnekovou vodou, pak kečupem a nakonec je posypte strouhaným tvrdým sýrem.

Klasické ochucení langošů má podobu česnek, kečup a sýrFoto: Mona Martinů