Hlavní obsah
3,4
(153)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Nadýchané kynuté těsto usmažené dokřupava, česnek, kečup a strouhaný sýr. Přesně takhle mají vypadat poctivé domácí langoše. Že nevíte, jak na ně? Vyzkoušejte náš recept a zjistíte, že na nich není nic těžkého!

20 min.
Příprava
4 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Těsto
  • 600 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 350 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru
K dokončení
  • 1,5 paličky česneku
  • 6 lžic kečupu
  • 300 g sýra
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte kvásek. Do misky nalijte vlažné mléko, přidejte lžičku cukru a rozdrobené kvasnice a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mléko vyndané z lednice stačí vložit při výkonu 600 W na 40 vteřin do mikrovlnky, má pak ideální teplotu.

02.

Do mísy nasypte hladkou mouku a špetku soli a přilijte nakynutý kvásek. Podle potřeby těsto zadělejte s asi 300 ml mléka. Těsto má být řidší než na koláče, ale úplně tekuté být také nesmí. Ideálně by se mělo táhnout za metlami a být krásně pružné. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a dejte asi na 40 minut kynout na teplé místo, v případě nouze je můžete vložit do mírně vyhřáté trouby. (Pokud ho budete dávat na topení, vložte pod mísu prkénko, aby těsto kynulo rovnoměrně.)

Foto: Mona Martinů

Z kvásku, mléka a mouky zadělejte těstoFoto: Mona Martinů

03.

Když těsto nakyne, vyklopte je na vál a v hluboké pánvi nebo fritéze rozehřejte olej. Ve fritéze je ideální teplota kolem 180 stupňů, na pánvi plotnu zapněte asi na 2/3 výkonu, v příliš horkém oleji by se langoše spálily a v silnějších částech by zůstaly syrové. Těsto zlehka propracujte a omoučenou lžící nebo rukou z něj trhejte menší kousky. Z těch pak prsty „vytahejte“ placky na langoše a vkládejte je hned do horkého oleje. Z obou stran usmažené langoše (trvá to celkem asi 3–4 minuty) položte na savý papír, abyste se zbavili přebytečného tuku.

04.

Česnek oloupejte, prolisujte do misky, přidejte trochu soli a zalijte kapkou vody. Hotové langoše potírejte touto česnekovou vodou, pak kečupem a nakonec je posypte strouhaným tvrdým sýrem.

Foto: Mona Martinů

Klasické ochucení langošů má podobu česnek, kečup a sýrFoto: Mona Martinů

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 225,03 kJ
Bílkoviny27,77 g
Tuky9,46 g
Sacharidy80,38 g
Sůl1,37 g
SAFA5,87 g
Vláknina3,55 g
Cukry8,32 g
Související témata:

Načítám