Hlavní obsah
3,0
(579)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Vyzkoušejte vynikající a hlavně ověřený mazanec podle babiččina receptu. Je opravdu snadný a chutnat vám bude určitě víc než ten z obchodu!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bochánek
Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 70 g másla
  • 3 lžíce cukru
  • 1 hrst rozinek
  • 80 ml rumu
  • 20 g droždí
  • 150 ml mléka
Na ozdobu
  • 1 ks vejce
  • 1/2 hrsti mandlových lupínků
Článek

Upečte si podle babiččina receptu dokonalý kynutý mazanec plný rozinek a s vůní po rumu. Vaše rodina už nikdy nebude chtít jiný!

Postup

01.

Rozinky namočte do rumu. Mouku prosejte do mísy, někdo má do mazanců radši mouku hladkou, můžete podle zvyklosti použít klidně i tu. Přidejte cukr (lžičku si nechte bokem), špetku soli a žloutky. Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte zmiňovanou lžičku cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek.

02.

Když je kvásek nakynutý, přidejte ho i se zbývajícím mlékem a rozpuštěným vlažným máslem k mouce s cukrem a žloutky, vmíchejte scezené rozinky a vařečkou nebo elektrickým šlehačem vypracujte hladké těsto. To přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi 45 minut na teplém místě.

Foto: Jakub Jurdič

Do těsta postupně přidejte i citronovou kůru a rozinkyFoto: Jakub Jurdič

03.

Troubu zapněte na 160 °C. Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a vytvarujte z něj bochánek. Ten položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 10–15 minut nakynout. Pak bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte plátkovými mandlemi. Mazanec pečte asi 30 minut dozlatova.

Chybí vám inspirace na velikonoční dekorace na stůl či dveře? Nejen to, ale i další skvělé velikonoční recepty najdete v našem velikonočním speciálu.

Načítám